Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillfällig skolsatsning får kritik

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 06.30
"Vet inte om projektet kan fortsätta"
(1:40 min)
Hammerstaskolan i Norsborg
1 av 2
Läraren faik kocak och tf rektor Björn Åkerblom . Foto: Mariela Quintana/Sveriges radio
Hammerstaskolan i Norsborg
2 av 2
Hammerstaskolan i Norsborg. Foto: Mariela Quintana/Sveriges radio

Botkyrka delar ut 11 miljoner kronor extra till skolor i kommunen. På Hammerstaskolan i Norsborg innebär pengarna att kunna fortsätta med lärarassistenter, men budgeten är fortfarande ansträngd.

– Vi är ju uppriktigt tacksamma för att vi får de här extra pengarna. Men de är tillfälliga. Man får de under ett år, sedan vet man inte om projektet ska fortsätta, säger Björn Åkerblom, tillförordnad rektor.

Det var i höstas som lärarassistenterna började arbeta på Hammerstaskolan i Norsborg.

Innan dess hade både flera lärare och den dåvarande rektorn sagt upp sig på kort tid. Tanken är att lärarassistenterna gör skolan mer attraktiv som arbetsplats. Och att eleverna får mer hjälp i klassrummet.

– När jag har saker som jag inte hinner, det kan vara kopiering, det kan vara samtal hem. Saker som jag inte ser som lärarassistenten ser som har hänt med mina mentorselever. Jag har en back up hela tiden som är med mig. Vi är liksom två och två vuxna är alltid bättre än en, säger läraren Faik Kocak.

När skolan nu får 2,5 miljoner kronor extra av kommunen, innebär det att lärarassistenterna kan fortsätta.

Samtidigt är skolans ekonomi tajt. Det berättar den tillförordnade rektorn Björn Åkerblom.

– Vi på vår skola och jag vet att vi inte är ensamma, har varit tvungna att ta bort ett antal tjänster för att få budgeten att gå ihop. I mitt fall rör det sig om fyra tjänster.

Kritiken tillbakavisas nu av den styrande majoriteten.

– Det är inte korrekt, det är inte tillfälliga pengar, säger utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka Emanuel Ksiazkiewicz (S).

– Det är en permanent lösning som vi har gjort med målet att öka antalet vuxna i Botkyrkas skolor. Men pengarna söks årligen, och bedömningen sker då också varje år så att satsningen sker på de skolor som verkligen har störst behov, säger Ksiazkiewicz till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".