Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever tvingas ha lektioner i källarlokaler

Publicerat tisdag 21 mars kl 05.30
Fackombud: Inte bra lokaler att bedriva undervisning i
(1:40 min)
Nya lokaler för Observatorielundens skola på Odengatan.
1 av 3
Observatorielundens skola får nya lokaler i byggnaden som är blåmärkt enligt Stadsmuseets klassificering. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio
Observatorielundens skola.
2 av 3
Byggnaden från 1929 ovanför Stockholms stadsbibliotek där Observatorielundens skola flyttar in. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio.
Observatorielundens skola
3 av 3
Högstadieeleverna kommer att ha tillgång till matsalar och idrottshallar i närheten. Foto: Olgica Lindquist/Sveriges Radio.

Det är svårt att få tag i skolbyggnader i centrala Stockholm. Vid nya Observatorielundens skola ska delar av undervisningen bedrivas i källarlokaler – vilket facket reagerar starkt på.

Bengt Nordström är huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Stockholms stad.

– Det känns inte som bra lokaler att bedriva undervisning i när man inte har tillgång till dagsljus. Som huvudskyddsombud reagerar jag kraftigt på det, men utbildningsförvaltningen och utbildningsnämnden har gjort bedömningen att det kan vara tjänligt.

Det handlar om en byggnad på Odengatan som nu tas över när Observatorielundens skola får ett högstadium. Byggnaden är kulturklassad vilket innebär att man där inte kan göra så mycket varken åt fasaden eller interiören.

Förutom att det blir dåligt med ljus i källarlokalen kommer skolans 190 elever att vara utan mat- och idrottssal.   

– Det kommer att finnas tillgång till både matsal och idrottshallar men det kanske inte är i exakt samma byggnad. Samtidigt är vi glada att vi hittat lokaler vi kan använda till skolan centralt i staden, säger Bengt Nordström. 

Skolborgarrådet Olle Burell (S) håller med.

– Hittills har vi mötts av väldigt positiva reaktioner, och Stockholm ser ut på det här sättet. Varje ny skola som vi startar i innerstaden kommer att vara ett objekt som är förknippat med olika utmaningar, säger Burell.

Även utbildningsförvaltningen gör avkall på funktionskraven för grundskolor och är nöjda med lösningen. Bristen på elevplatser i centrala Stockholm verkar påverka rekommendationerna.

Bör vi vänja oss vid det, Olle Burell?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det här är ett undantag och det självklara för oss är att alltid eftersträva att bygga samlade skolor som kan innehålla kapacitetsdelar som behövs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".