Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever kan ha placerats i särskolan av misstag

Uppdaterat onsdag 22 mars kl 17.42
Publicerat onsdag 22 mars kl 05.42
Skolinspektionen: Bristerna är allvarliga
(1:54 min)
Kapprum
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera elever i Botkyrka kan ha placerats i särskolan av misstag. Skolinspektionen konstaterar att det finns allvarliga brister i kommunens arbete med särskolorna.

Bristerna som konstaterats av Skolinspektionen innebär att elever i Botkyrkas särskolor kan ha placerats i fel skolform.

– Det kan finnas en risk för att elever har placerats i fel skolform. Det är därför man är noggrann med de här utredningarna, att det ska finnas fyra bedömningar i botten, säger Kjell Gyllenswärd, utredare vid Skolinspektionen.

Särskolorna är till för elever som på grund av utvecklingsstörning inte klarar den ordinarie skolan.

Det handlar om ett trettiotal elever i Botkyrka där utredningarna enligt Skolinspektionen är bristfälliga. Om barn har placerats i fel skolform så får det påtagliga konsekvenser senare i livet.

– Särskolan är en väldigt bra skolform, men den är till för de som inte når kunskapskraven i grund- och gymnasieskolan. Och det är det vi måste säkra, säger Kjell Gyllenswärd och fortsätter:

– Om en elev blir placerad i särskolan så begränsar det möjligheter till utbildning och arbete.

Om det är så så att barn och ungdomar placerats i fel skolform är det ytterst allvarligt.

Skolinspektionen bedömer bristerna som allvarliga och menar att det inte får finnas några tvivel om att elever går i rätt skolform.

I Botkyrka har kritiken fått skolledningen att på nytt gå igenom eleverna i särskolan. Sedan 2010 har utbildningsförvaltningen missat att göra delar av utredningen i ett antal fall.

Mikael Caiman Larsson, chef för utbildningsförvaltningen i Botkyrka, säger att det är ytterst allvarligt om barn placerats fel. 

– Om det är så så att barn och ungdomar placerats i fel skolform är det ytterst allvarligt. Men vår bild så här långt, när vi går tillbaka i historien, är att det inte har gjorts något felaktigt mottagande.

Emanuel Ksiazkiewicz är socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

- Vår bedömning är att inget barn varit felplacerad, vi kommer när vi går igenom ärendena och när vi sett vilka barn som inte fått en tillräcklig granskning så kommer vi att kontakta vårdnadshavare.

Skolinspektionen kommer under året att göra flera inspektioner för att kontrollera kvalitén i bedömningarna. Om inte tillräckliga åtgärder genomförs finns det hot om vite på 900 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".