Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt ekobrott på Nya Karolinska

Uppdaterat onsdag 22 mars 2017 kl 14.28
Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 09.19
Paul Lindqvist (m) kommenterar skattefusk
(0:36 min)
Nya Karolinska
Foto: Tomas Oneborg/TT

En underentreprenör till Skanska misstänks för en omfattande ekobrottshärva under bygget av sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm.

I dag avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren att en av byggfirmorna som varit med vid byggandet av Nya Karolinska sjukhuset misstänks ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt.

Redan den 8 december förra året beslutade förvaltningsrätten i Stockholm om en betalningssäkring mot det misstänkta företaget, på begäran av Skatteverket. Enligt beslutet ska bolaget under en tvåårsperiod ha gjort överföringar på drygt 14 miljoner kronor till ett annat bolag, vilket i det här fallet betraktas som lön till bolagets oredovisade arbetskraft och företrädare.

Två personer i företagets ledning sitter häktade i väntan på åtal misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Samtidigt sitter ytterligare sex personer häktade i samma mål, men som inte ska ha någon koppling till bygget på Nya Karolinska. 

– I ekobrottmål mätt är det stort, vi planerar en huvudförhandling på 25 dagar, säger Jerker Asplund som är åklagare i målet. 

Den misstänkta firman som varit med i bygget av Nya Karolinska är en underentreprenör i andra led till den svenska byggkoncernen Skanska AB, det vill säga att Skanska anlitat ett företag som i sin tur anlitat bolaget som utreds.

– När vi anlitar en underentreprenör så ställer vi massa krav på dem, sen förbinder sig den underentreprenören att ställa samma krav på eventuell underentreprenör i sin tur. Men vi har inte resurser att kontrollera i fall det görs, säger Edvard Lind, presschef på Skanska AB. 

Men är inte ni ytterst ansvarig för de underentreprenörer som ändå tas in?

– Det skulle bli helt omöjligt för alla byggbolag att jobba på det sättet för det skulle kräva enormt mycket resurser att föra samma rigorösa koll på alla. Det är inte möjligt, utan det ansvaret ligger på den som tar in företaget.

Ytterst ansvarig för bygget av Nya Karolinska är Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd vid Stockholms läns landsting.

– Jag ser oerhört allvarligt på det här. Svarta löner och skattefusk ska överhuvudtaget inte förekomma i samhället och i synnerhet inte när landstinget är involverade som beställare. 

Vad kommer ni göra åt det här?

– Vi kommer att ställa krav på Skanska, att man vid sidan av den polis- och åklagarutredning som görs kring brottsmisstankarna, också gör en intern utredning för att dels ta reda på vad som har hänt, hur det kunnat hända och vad ska man göra för att undvika att det händer igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".