Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare får kritik efter mordet på Lotta Rudholm

Publicerat onsdag 22 mars kl 10.59
Maria Hallenius Henrysson, Socionomer utan gränser: Ett steg framåt för rättvisan
(1:39 min)
I dag kom åtalet mot den 33-årige man som är misstänkt för mordet på Lotta Rudholm i Bromma i juni.
Lotta Rudholm mördades i Bromma i juni förra året. Foto: Pontus Lundahl/TT och Privat

Riksåklagaren kritiserar nu två åklagares hantering av fallet med Lotta Rudholm, som mördades av sitt ex i juni förra året.

Det är bra att Riksåklagaren gör den bedömningen, säger Maria Hallenius Henrysson som är generalsekreterare för Socionomer utan gränser.

 -Det är ett steg framåt för Lotta och ett steg framåt mot rättvisan. Att ansvariga faktiskt tar på sig och talar om att de som varit inblandade i det här ärendet faktiskt inte har agerat som de skulle ha gjort.

Riksåklagaren (RÅ) kritiserar specifikt hur man hanterade det som skedde innan mordet, när misshandel och grov fridskränkning undersöktes av åklagarna efter att Lotta Rudholm anmält mannen i maj förra året. 

Förundersökningen ledde till att mannen anhölls i sin frånvaro, men anhållandet hävdes när Lotta några dagar senare bestämde sig för att inte längre medverka i utredningen. Man lade strax därefter ned ärendet. 

RÅ anser att den första åklagaren inte borde ha lagt ner ärendet utan att vidta fler utredningsåtgärder. Den åklagare som sedan tog över fallet gick helt på information från den första åklagaren och borde ha "försökt bilda sig en helhetsuppfattning av utredningsläget", menar RÅ.

– Den första åklagaren skulle ha varit något mer aktiv i sin förundersökningsledning. Den andra åklagaren, som ledde förundersökningen, kritiseras för att han lade ner förundersökningen i ett för tidigt skede. Det hade funnits förutsättningar att göra ytterligare åtgärder, säger Kerstin Skarp, vice riksåklagare.     

Syftet med RÅ:s granskning är inte att bedöma om mordet på Lotta Rudholm hade kunnat förhindras, understryker hon, och det är heller inte disciplinärt. Syftet är istället att visa på bristerna för att se till att de inte händer igen.

– Jag hoppas att det här beslutet leder till att vi får mer uppmärksamhet på hur man hanterar sådana här fall. Vi har ju handböcker och liknande som beskriver hur vi ska arbeta med den här typen av ärenden, där det bland annat står hur man kan förhålla sig till att en målsäganden inte vill medverka i utredningar. Vi hoppas att det ska få ytterligare genomslagskraft, säger Kerstin Skarp. 

Kerstin Skarp anser att båda åklagarna som var inblandade i ärendet borde gjort mer men anser inte att de är ansvariga för att Lotta senare mördades.

Socionomen Marie Hallenius Henrysson som är initiativtagare till en expertgrupp som vill arbeta fram en ny lag, Lex Lotta, som förhindrar att kvinnor mördas i nära relationer, både förstår och inte förstår riksåklagarens bedömning.
- Jag förstår att man inte vill använda den retoriken, men samtidigt tycker jag att man måste erkänna att det var så många olika faktorer som gjorde att hon inte lever längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".