Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Larm om kris i barnsjukvården

Publicerat söndag 26 mars 2017 kl 08.21
"Riskerna ökar för att något ska gå fel"
(1:51 min)
Sjukhusbyggnad.
Huvudentrén till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.. Foto: Christine Olsson/TT

Nu slår en grupp barnläkare larm om barnsjukvården. Läget är ohållbart. Det säger Tommy Stödberg, barnneurolog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det är ett köberg som byggs upp. Riskerna ökar för att något ska gå fel. Det är det inget snack om, ingen tvekan.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver 32 barnläkare om försämrad medicinsk kvalitet, minskad patientsäkerhet och en ohållbar arbetsmiljö. Och det är barnen som blir lidande, säger Tommy Stödberg.

– Jag har en barnfamilj på avdelningen, de har fått återbud sex gånger i sista stund, därför att avdelningen är full, det finns ingen plats, säger Tommy Stödberg.

I centrum står bristen på sjuksköterskor och den leder till att en tredjedel av rummen där barn skulle vårdas inte används.

– Vi har 30-40 procent, beroende på hur man räknar, av vårdplatserna som är stängda. Rummen är tomma därför att det inte finns några sköterskor som kan ta hand om barnen, säger Tommy Stödberg.

Tommy Stödberg säger att det är ett nationellt problem, barnsjukvården i hela landet berörs. De 32 barnläkarna bakom debattartikeln kräver fler vårdplatser för barn, bättre villkor för sjuksköterskorna och att en haverikommission tillsätts.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att landstingen måste planera bättre.

– Här måste landstingen ta ett mycket större ansvar för planeringen av personalförsörjningen och se till att man i god tid har utbildningsplatser, praktik och så vidare så att man kan ha läkare, sjuksköterskor och annan personal på plats, säger Gabriel Wikström.

Så felet ligger hos landstingen?

– En stor del av felet ligger i det här fallet hos landstingen.

Men läkarna säger att det här är ett nationellt problem och att det därför landar hos regeringen?

– Jag håller med om att det delvis är ett nationellt problem och det är just därför som regeringen bygger ut utbildningsplatserna för att fler ska utbilda sig till sjuksköterska eller specialistsjuksköterska. Men då måste också landstingen ta sitt ansvar på allvar, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".