Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjulstabo: Erkänn skjutningarna som nationell kris

Publicerat fredag 31 mars kl 04.15
"Vi som bor här har lösningarna"
(1:51 min)
Fullsatt i Kista bibliotek när P4 Stockholm höll panelsamtal om skjutningarna. Foto: Sveriges Radio.
Fullsatt i Kista bibliotek. Foto: Rouzbeh Djalaie/Sveriges Radio.

Nätverket Förorten Mot Våld vill se en haverikommission om de många skjutningarna och det eskalerande våldet i länet.

Macarena de la Cerda, Hjulstabo och engagerad i nätverket Förorten Mot Våld, var en av paneldeltagarna i P4 Stockholms publika möte om hur det dödliga våldet ska stoppas som arrangerades under torsdagskvällen på Kista bibliotek.

Hon berättar att lösningarna finns hos de som bor i de berörda områdena, men också att regeringen borde ta krafttag mot våldet och införa en haverikommission. 

– Vi bor här, vi har erfarenheten och vi har lösningarna också. Det gäller bara att lyssna på oss. Sedan vill vi ha en haverikommission, att man skapar olika grupper där vi kan ha forskare men också personer från våra områden som är experter.

Har ni fått gehör för det här?

– Det har vi inte, säger hon. 

Hittills i år har fem unga män dödats och 26 män har skjutits till döds i länet sen 2015. 

Och det var arbetslösheten, de allt sämre skolresultaten och de växande ekonomiska klyftorna i samhället som lyftes upp som de största anledningarna till situationen under det publika mötet.

Emine Karakaya, debattör och entreprenör, vill också se att männen tar mer ansvar för att förhindra det dödliga våldet.

– Skyldig eller oskyldig, män måste sätta sig ner och konstatera att någonting här har gått fel. Ärligt, det är dags för männen att ta ansvar nu, säger hon. 

Sextonårige Ali Shohani från Farsta vill att unga ska utbildas i hur de kan få bättre självkänsla.

– Du växer upp i ett samhälle som inte är byggt för dig, där du inte representeras. Det handlar om en internalisering, att du börjar hata dig själv omedvetet. Jag tror mycket att det här handlar om bortkomna ungdomar som inte kan sin plats i ett land som inte är byggt för de, säger han.

Ungdomsledaren Hussein Reza, vid Fryshuset i Husby, vill att fler förebilder ska lyftas fram.

– Vi har ungdomar som på väg till skolan som ser kriminella äldre ungdomar hantera narkotika och pengar. Det vi kan göra är att lyfta fram positiva förebilder i stället – vi måste ge ungdomar ett alternativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".