Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen Hanif var nära att åka till Iran och kriga

Publicerat måndag 3 april kl 09.30
"Blev övertalad att strida för Folkets Mujahedin"
(16 min)
Hanif Azizi var nära att åka till Iran och kriga.
1 av 3
Hanif Azizi var nära att åka till Iran och kriga. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio.
Hanif Azizi
2 av 3
När Hanif var ung kände han ingen tillhörighet i Sverige. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio.
Idag har jag världens bästa jobb, säger Hanif.
3 av 3
Idag älskar Hanif sitt arbete som polis. Foto: Privat

När Hanif Azizi var nio år gammal kom han som ensamkommande flyktingbarn från Iran till Sverige. I dag är han polis i Järva – men det kunde ha slutat helt annorlunda.

Hanifs föräldrar var aktiva i den politiskt militära organisationen Folkets Mujahedin, en rebellgrupp som strider mot regimen i Iran. När Hanif var 6 år gammal dog hans pappa i strid och hans mamma, som valt att viga sitt liv för den politiska kampen, beslutade sig för skicka iväg sina barn. 

1991, när Hanif var nio år, kom han tillsammans med sin lillebror till Sverige. De flyttade in hos en persisk familj med anknytningar till Folkets Mujahedin. Under åren som följde utsattes syskonen för fysisk och psykisk misshandel innan socialtjänsten placerade dem hos paret Anders och Christina Jakobson – de som Hanif i dag ser som sina föräldrar.

Kontakten med Hanifs biologiska mamma var sporadisk. 

– Hon kunde höra av sig, i bästa fall, en gång om året. Hon försökte inge hopp om att vi skulle ses i Iran. 

– I början blev man ju glad, men samtidigt var det frustrerande. Jag kunde inte leva i Sverige när min tankar drogs tillbaka till min mamma. Det blev rörigt för mig, säger Hanif.

I dag bor Hanif i Solna tillsammans med sin sambo och har jobbat som polis i sju år. Sedan två år tillbaka är han placerad i Järva.

Men hans liv hade kunnat se väldigt annorlunda ut. 

– När jag tagit studenten mådde jag väldigt dåligt, kände ingen tillhörighet och sökte mig tillbaka till mina rötter. 

Hanif fick genom Folkets Mujahedin möjligheten att träffa sin mamma igen, efter tio års tid. Men det blev inte bara ett möte utan en form av värvning.

– De försökte bearbeta mig och få mig att ansluta mig till organisationen. 

Hanif blev övertygad om att det var rätt val och åkte tillbaka till Sverige för att ta farväl av sin familj och sina vänner. Men i väntan på sitt nya pass ändrades allt.

– Medan jag väntade på passet spenderade jag jättemycket tid med mina vänner och min familj. Jag kom snabbt fram till att det är ju här jag hör hemma. Det är här jag vill bo.

Hanif utbildade sig till polis och hade en vision av att han skulle fungera som en brobyggare i utsatta områden. Men att arbeta som polis visade sig vara en mycket svårare utmaning än vad han föreställt sig.

– Jag var så naiv och fick en rejäl chock när jag började jobba som polis. Att jobba i de utsatta områdena var mycket tuffare än jag någonsin kunnat ana.

I dag trivs Hanif dock väldigt bra med sitt arbete och känner hopp inför framtiden. Han träffar otroligt många eldsjälar i Rinkeby och Tensta som kämpar för att få områdena på fötter.

– Just nu har jag det bästa jobbet! Vissa kvällar har jag svårt att somna för att jag har så många idéer och tankar om hur vi kan utveckla vårt arbete och skapa mer förtroende för polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".