Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobila fritidsledare ska locka fler till fritidsgården

Publicerat söndag 2 april 2017 kl 08.00
Behzad Dariusson: Orsakar vi tryggare miljö är det en bonus
(1:44 min)
Behzad Dariusson
Behzad Dariusson är eldsjälen bakom projektet. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Tanken med pilotprojektet är att fånga upp ungdomar som bara hänger runt i området – något som vissa kan uppleva som otryggt.

– Vårt syfte är främjande, att kunna möta de här ungdomarna och ha goda samtal. Men jag har alltid sagt att all främjande aktivitet har en förebyggande effekt också. Orsakar vi en tryggare miljö är det bara bonus, säger verksamhetschef Behzad Dariusson. 

Ett par fritidsledare från fritidsgården Northside i Tureberg i Sollentuna ska framöver bege sig ut i området några kvällar i veckan. Utrustade med röda fritidsledarjackor och cyklar ska de möta ungdomar och försöka locka dem till fritidsgården.

Där kan ungdomar mellan 10 och 17 år dansa, spela tv-spel, pingis och biljard, producera musik och film, eller bara umgås. Vill ungdomarna inte komma dit ska de mobila fritidsledarna komma till ungdomarna.

Ett av målen är att se till att ungdomarna inte bara hänger runt i stora grupper utomhus.

När det är fint väder sitter de i parken och det kan bli upp till 20 ungdomar. Vi vill inte att de ska trissa varandra att göra dumheter. Hellre att det finns vuxna där som ordnar meningsfulla aktiviteter.

17-årige Fabian gillar idén med att locka fler till fritidsgården.

– Det låter bra att nya människor kan komma hit och känna hur det är och få en annan uppfattning, säger han. 

Varför brukar du vara här?

– Det är det närmaste stället och där alla vänner umgås, säger Fabian.

Andra ungdomar som P4 Stockholm pratar med säger att fritidsledarna inte får bli som patrullerande extrapoliser – för det kommer folk inte gilla

– Vi ska självklart samarbeta med polis och socialtjänst. Men vi ska inte ta en roll som polis eller socialtjänst, det är bara fritidsledarrollen. Att vara ute och ha goda samtal med de här ungdomarna, säger Behzad Dariusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".