Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon vill se mer forskning kring mat och diabetes

Publicerat onsdag 5 april kl 15.18
"Första studien i sitt slag"
(1:44 min)
Ann Fernholm
Ann Fernholm. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har startat Kostfonden som precis som Cancerfonden är en forskningsfond. De hoppas kunna höja kvaliteten på koststudier.

Kostfonden vill se mer forskning om hur kosten påverkar oss människor. Till en början ska de rikta in sig på typ 1-diabetes.

– Man har egentligen aldrig utrett hur man ska äta för att få ett så stabilt blodsocker som möjligt.

Vad är det som saknas i den forskning som faktiskt finns?

– De är inte tillräckligt välgjorda, och det tror jag beror på ekonomiska intressen. Ett läkemedelsbolag kan lägga hundratals miljoner kronor på att bevisa att en enda medicin har effekt. Man tjänar mer pengar på ett läkemedel än på att ge människor kostråd. 

Varför forskning på just diabetes?

– När det gäller typ 1-diabetes så kan man se i Nationella Diabetesregistret att enbart 1 av 5 vuxna personer med diabetes uppnår målvärdet för blodsockret. Det är en stor risk för hjärt- och kärlsjukdomar i den gruppen, säger Ann Fernholm.

Det är forskare på Karolinska som genomför studien med hjälp av 150 diabetiker.

– Det kommer bli den första studien i sitt slag i hela världen. Man ska nu utreda det som tidigare kallats för traditionell diabeteskost som är tallriksmodellen och jämföra den mot lågkolhydratkost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".