Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lunchen blir allt dyrare

Publicerat söndag 16 april kl 07.51
"Restaurangerna fajtas om att ha rätt personal"
(1:33 min)
Lunch.
Snittpriset för en lunch ökar i hela Sverige. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Lunchpriserna fortsätter att öka. Det visar uppgifter från både Statistiska Centralbyrån och restaurangguiden Gastrogate.

– Det är en ganska stabil ökning. Det är lite olika i olika regioner, men annars så ökar priserna, säger Elias Norström vd på restaurangguiden Gastrogate.

Vid Gastrogates senaste undersökning 2013 var snittpriset för en lunch 81 kronor och 40 öre.

En ny undersökning med 500-700 restauranger kommer i dagarna. Innan dess vill Elias Norström inte avslöja det nya snittpriset, men ett är säkert - det har ökat. Främst ökar priserna i storstadsregionerna. I Mellansverige handlar det förutom Stockholm också om Uppsala, Västerås och Eskilstuna.

Det går att äta lunch för 70, 80 kronor men ofta kostar lunchen 90 kronor eller till och med över 100.

Men snittpriset har inte passerat 100-kronorsgränsen än, enligt Elias Norström på Gastrogate.

Bakom ökningen ligger bland annat dyrare råvaror och konkurrens om personalen.

– Det är högre konkurrens i dag, fler och fler restauranger startar upp. Man får fajtas om att ha rätt personal som jobbar och det kostar pengar, säger Elias Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".