Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Clarence vill göra samhället bättre

Publicerat torsdag 20 april kl 15.14
"Det är synd att vi behövs"
(3:33 min)
Clarence Crafoord vd för Centrum för rättvisa
Clarence Crafoord vd för Centrum för rättvisa Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.

De granskar missförhållanden och ställer upp som ombud för enskilda i rättsliga processer. Arbetet vid den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa har hittills lett till 200 domar.

– Tyvärr händer det att människor drabbas av myndighetsbeslut som är felaktiga, säger Clarence Crafoord, vd för Centrum för rättvisa. 

Stiftelsen kan ställa upp för personer som behöver en jurist och sedan driva fallet i domstol. Fallen de bestämmer sig för att driva hittar de bland annat via massmedia. 

Sedan starten 2002 har det lett till 200 domar. Nio av tio fall har de vunnit. 

– Det är synd att vi behövs. När det handlar om de grundläggande fri- och rättigheter, som finns i till exempel grundlagen, så ska alla ha tillgång till dem. Men alla har inte det. En del känner inte till dem. En del har inte råd att driva en process. Vi gör vad vi kan. 

Med utgångspunkt från fallen de driver vill stiftelsen skapa debatt och "på sikt göra samhället lite bättre". 

Centrum för rättvisa tar inte emot pengar från staten, partier eller intresseorganisationer, medlen kommer istället från enskilda personer. 

Hur har du hamnat här?
– Mina föräldrar har ett tydligt rättspatos, det kanske kommer därifrån. Det är ju också väldigt belönande att se enskilda människor, som fått sina rättigheter inskränkta på olaglig väg, vinna i domstol, säger Clarence Crafoord. 

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".