Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholm söker inte vinter-OS

Publicerat onsdag 26 april kl 14.53
"Bara Socialdemokraterna som är rungande för ett vinter-OS"
(1:30 min)
Hammarbybacken är med i planerna på ett vinter-OS 2012. Foto: Hasse Holmberg/TT
1 av 2
Nu säger Stockholm nej till OS. Foto: Hasse Holmberg/TT
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) under presentationen av OS-utredningen.
2 av 2
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) under presentationen av OS-utredningen. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Stockholms stad kommer inte att ansöka om vinter-OS 2026. Socialdemokraterna är positivt till en ansökan men saknar politiskt stöd, säger Karin Wanngård (S).

– Vi har tagit fram en utredning men det finns ingen bred politisk majoritet för att gå vidare med en ansökan. Det tycker jag är väldigt olyckligt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, till P4 Stockholm och fortsätter:

– Jag är fast övertygad om att vinter-OS i Stockholm skulle vara väldigt bra och det skulle gynna besöksnäringen. Men tyvärr är vi inte där i det politiska landskapet.

Vilka saknar du stöd från?

– I dagsläget är det bara Socialdemokraterna som är rungande för ett vinter-OS i Stockholm. Det räcker tyvärr inte, säger Wanngård.

Miljöpartiet säger i ett uttalande att de säger nej till OS-ansökan. 

– När det finns stora risker med att notan för arrangemanget landar hos stockholmarna menar vi att ett nej i detta läge är det mest ansvarsfulla. Vi ser också stora risker med att evenemanget inte kommer klara de miljö- och klimatkrav som staden har satt upp, säger Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm.

MP menar vidare att det stora arrangemanget skulle riskera att skjuta flera bostadsprojekt i Stockholm på framtiden.

Centerpartiets gruppledare i Stockholms stad, Karin Ernlund (C), kallar beslutet för ansvarsfullt och att ett OS hade äventyrat stadens ekonomi.

– Sedan utredningen presenterades har vi varit tydliga med våra krav för att gå vidare. Bland annat har det handlat om att notan inte får hamna i stockholmarnas knä, att OS måste leva upp till stadens höga miljö- och klimatpolicy och att Falun ska vara en del av evenemanget, säger Ernlund.

Liberalerna tycker också att det är ett bra beslut att inte ansöka om OS.  Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr tycker däremot att beslutet är förhastat, eftersom det fortfarande pågår politiska samtal om förutsättningarna för en ansökan.

– Vår utgångspunkt har varit att det är positivt för Stockholm att kunna arrangera stora evenemang, och också ett vinter-OS i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.

– Men vi vill kunna ha garantier på att kostnaderna inte skenar iväg utan att de kalkyler som vi har också är realistiska och kommer att gälla även i framtiden, och att vi får statliga garantier om kostnader kring yttre säkerhet.

– Det var ett antal följdfrågor som vi hade och i stället för svar så möts vi av beskedet att ansökan är avbruten. Det tycker jag är mycket olyckligt, säger Anna König Jerlmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".