Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många unga utsätts för kränkningar på nätet

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 07.43
"Finns Instagramkonton som går ut på att trycka ner personer"
(2:12 min)
Carolina Engström, generalsekreterare på Friends, smartphone-dsiplay, gymnasieleven Hatice Demirtas.
1 001 barn och unga mellan 10 och 16 år har svarat på frågor om beteenden på nätet. Foto: Friends, Håkon Mosvold Larsen/TT, Erik Wikén/ Sveriges Radio.

Var tredje ung person mellan 10 och 16 år har utsatts för kränkningar, visar årets nätrapport från organisationen Friends.

– Till exempel på Instagram finns det konton om personer som inte har valt att vara med på de kontona som går ut på att man försöker trycka ner personen eller bara prata dåligt om personen, säger eleven Hatice Demirtas som går på Solna gymnasium. 

För femte året i rad publicerar organisationen Friends sin nätrapport där 1 001 barn och unga mellan 10 och 16 år har svarat på frågor om beteenden på nätet.

En dryg tredjedel uppger att de utsatts för kränkningar under det senaste året. En andel som legat jämn under de senaste tre åren.

– Vi ser normaliseringen som den stora utmaningen i det här. Många barn och unga förstår inte att det här är någonting som inte är okej. Man tror att man måste vara med om det här, det har blivit så vanligt att det har blivit en del av att växa upp, säger Carolina Engström, generalsekreterare på Friends.

För tjejer sker de absolut flesta kränkningarna på sociala medier, det är också vanligast för killar men där är det nästan lika vanligt att kränkningarna sker i spelmiljöer, alltså onlineversioner av tv- och dataspel.

– När det gäller spelvärlden är det så att man kan bli utsatt genom att man går ihop i grupper och utsätter en person i spelet eller att man i olika typer av kommunikation blir utsatt. När det gäller sociala medier kan det handla om att man inte får vara med med, att man stängs ute från olika grupper. Eller att man får elaka kommentarer och bilder skickade till sig eller att någon sprider bilder på en som man inte vill, säger Carolina Engström.

En femtedel av alla tjejer uppger dessutom att de utsatts för sexuella trakasserier på nätet under det senaste året medan motsvarande andel för killar är en tjugondel.

– När det gäller sexuella trakasserier på nätet så handlar det om ovälkomna bilder som man får skickade till sig, till exempel så kallade dick pics, det kan handla om rykten eller elaka kommentarer om ens utseende eller anspelningar på sexualitet, säger Carolina Engström.

Förutom att prata med sina barn om samtycke och normer tycker Carolina Engström att vuxenvärlden tydligare behöver markera mot kränkande beteenden. 

– Det är nolltolerans. Det finns ingenting i svensk lagstiftning som säger att det här är okej men ändå sker det hela tiden och det försvinner inte. Vuxna i skolan och vuxna i hemmen har ett jätteansvar att förmedla det.

Nätkränkningar

Har du blivit kränkt av någon via mobil, dator eller surfplattar det senaste året? Med kränkning menas att någon sagt eller gjort något som fått den utsatta att känna sig ledsen eller sårad och mindre värd.

"Ja, ofta", "Ja, flera gånger", och "Ja, någon gång"

Totalt ja: 35%

10 år: 26%
11 år: 30%
12 år: 28%
13 år: 30%
14 år: 37%
15 år: 41%
16 år: 51%

Vad blev du utsatt för när du kände dig kränkt och/eller mobbad?

Jag fick sårande eller elaka meddelanden, bilder eller kommentarer på exempelvis Snapshat, Instagram, i ett spel eller på någon annan plats jag berättade om tidigare.

Tjej: 59%
Kille: 48%

Någon spred elaka och/eller osanna rykten om mig.

Tjej: 24%
Kille: 24%

Jag kände mig ensam, utanför eller fick inte vara med.

Tjej: 29%
Kille: 13%

Någon la upp eller spred vidare en bild eller film på mig mot min vilja.

Tjej: 9%
Kille: 7%

Någon loggade in på min profil eller använde min mobil, dator eller surfplatta mot min vilja.

Tjej: 5%
Kille: 12%

Något annat

Tjej: 11%
Kille: 15%

Jag vill inte berätta vad som hänt

Tjej: 5%
Kille: 4%

 

Källa: Friends nätrapport 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".