Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karin Ekberg skildrar sorg och kärlek i ny dokumentärfilm

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 14.39
"Vi är onödigt rädda för att ställa de där enkla frågorna"
(4:21 min)
Karin Ekberg
Karin Ekberg, dokumentärfilmare Foto: Midia Saleh /Sverigesradio

Dokumentärfilmaren Karin Ekberg lyfter på locket till tabubelagda ämnen. I höst har dokumentärfilmen Efter Inez premiär. Filmen handlar om ett föräldrapar som förlorat sitt barn, men också om kärlek och vägen tillbaka till livet.

Karin Ekbergs första dokumentärfilm hade premiär 2013 och skildrade hennes föräldrars skilsmässa. Den andra filmen, Efter Inez, har premiär i höst och handlar om ett föräldrapar som förlorat sitt barn och sorgen det medför, men också om en nystart och kärlek. Filmen ger plats åt en del av vår nutidshistoria som många känner igen, men få pratar om. 

– Jag är född i en familj där ett barn hade dött ett år innan jag föddes. Och det berörs lite i min första film där mina föräldrar berättar om hur det påverkade dem. Jag tyckte det var intressant och ville undersöka det.

Karin Ekberg berättar att hennes föräldrar aldrig fick se barnet. Det fick heller inget namn och sorgen skulle gömmas undan.

– Det var en annan tid då, och ännu mer tabu än vad det är idag. 

Hur har det här påverkat dig?

– Det blev så abstrakt för mig när det inte fanns något konkret. Inga bilder, inget namn på gravstenen, det var en storasyster som inte fanns. Men vi åkte dit varje julafton ändå. Man växer upp med att undra om jag finns för att hon inte fick finnas. Det har legat där och skvalpat. 

Föräldraparet i Efter Inez får man följa i två år. Filmen börjar med det värsta, när födelse blir till död. För att sedan övergå i att skildra kärlek och hur man överlever sorg.

Vad menar du med att du skildrar kärlek?

– Vi kommer in i berättelsen om Inez när det allra värsta har hänt, men det som jag är intresserad av att veta är hur man lever vidare, hur man håller i sin relation och hur hittar man tillbaka till framtidsdrömmar. Det är så häftigt att få vara med om, och det gör en ödmjuk inför vad människan är kapabel till och den kraft som kärleken ändå är. 

Vidare berättar Karin Ekberg att responsen efter hennes första film gav henne en viss medvetenhet om vad det innebär att vänta barn.

– Det var många som dröjde kvar efter visningarna och berättade att de hade liknande historier i sina familjer och släkter. Jag blev så medveten om att ett barn finns långt innan det är fött. Det finns där med alla drömmar och förväntningar och tankar om hur man ska bli som förälder. 

Vad blir nästa ämne att dokumentera?

– Det finns en fantastiskt fin scen i Efter Inez där en grupp pappor berättar om hur svårt de har upplevt att det har varit att få vara svaga, att gråta och dela sina tankar och känslor med andra människor. Jag är intresserad av att göra något kring det. Manlighet och sårbarhet är arbetsnamnet.

Män i olika åldrar som är intresserad av att dela med sig av sina livserfarenheter och tankar om att vara man i livets upp- och nedgångar kan kontakta Karin på varamanidag@gmail.com 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".