Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingets strumpavtal avslutades på felaktigt sätt

Uppdaterat torsdag 4 maj 2017 kl 05.01
Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 14.53
Oppositionen: "Avtalet måste sägas upp omgående"
(1:31 min)
Landstingshuset.
Landstinget riskerar böter. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Det var fel av landstinget i Stockholm att skriva det så kallade avslutsavtalet med företaget Onemed. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast i en dom.

Avtalet skrevs för att avsluta turerna efter landstingets dyra avtal med företaget Onemed – men det var felaktigt agerat, medger landstingets chefsjurist Anne Rundqvist till P4 Stockholm.

– Det som händer nu är att ärendet går tillbaka till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, som ska ta ställning  till två saker. Dels handlar det om avtalets längd, dels också den takkostnad som hälso- och sjukvårdsdirektören beslutade om, säger hon.

SVT:s avslöjande om landstingets avtal om medicinska hjälpmedel med företaget Onemed har väckt bestörtning.

Kostnaderna för avtalet visade sig nämligen skena bortom all kontroll i bland annat kunde medicinska stödstrumpor kosta 6 000 kronor paret. 

För att komma ur det ursprungliga strumpavtalet kom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och högsta ansvariga tjänsteman, hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin, överens med Onemed att avtalets längd skulle kortas med två år och om en takkostnad på 450 miljoner kronor om året.

Men enligt förvaltningsdomstolens dom på onsdagen hade inte hälso- och sjukvårdsdirektören rätt att ingå ett sådant avtal med Onemed.

Oppositionsrådet Dag Larsson (S) är kritisk till hur det hela skötts. Han hävdar att det är det ursprungliga avtalet som nu gäller

– Det betyder att det gamla avtalet gäller, och nu är vi tillbaka där vi började.

– Nu kan stödstrumpor kosta 6 000 kronor igen, och det kommer drabba vårdtagarna i Stockholm hårt. Nu måste avtalet sägas upp så snabbt det går, det här kan vi inte leva med, säger Dag Larsson (S) till P4 Stockholm.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kommenterar domstolens besked så här:

- Avsikten med uppsägningsavtalet var att så snabbt som möjligt avsluta ett dåligt avtal, som aldrig borde ha slutits från början, samtidigt som patienternas tillgång till förbrukningshjälpmedel säkerställdes utan avbrott. När domstolen slagit fast att sjukvårdsdirektören inte hade detta beslutsmandat får vi ta upp frågan om uppsägningsavtalet i hälso- och sjukvårdsnämnden så fort som möjligt. Vi kommer att avsluta vårt uppdrag till Onemed och ta fram en ny ordning för förbrukningshjälpmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".