Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar rasar när deras barn tvingas till skolbyte

Publicerat måndag 8 maj kl 05.30
"Vi har kommit in på en skola och placerats på en helt annan"
(2:33 min)
Emilia Lindgren
Emilia Lindgren upprörs över stadens agerande. Foto: Hasse Holmberg/TT & Sveriges Radio

Föräldrar upprörs när Stockholm stad utan att fråga har bytt skola för deras sexåringar. Anledningen är att barnen inte får plats i skolan där de hade kommit in.

– Vi är jättemånga som är fruktansvärt arga. Vi har kommit in på en skola och placerats på en helt annan, säger Emilia Lindgren.

Hennes son hade kommit in på Hägerstenshamnens skola till hösten där hans storasyster också går.

På grund av ombyggnationer i Hägerstenshamnens skola har barnen varit tillfälligt placerade i ett kontorshus i Örnsbergs industriområde, men till hösten skulle de kunna flytta tillbaka.

Innan skolvalet var klart fick föräldrarna veta att den tillfälliga lokalen ska användas ett tag till för barnen i förskoleklass, hur länge var inte bestämt.

Men när alla platser är fördelade inför hösten har föräldrarna fått ett nytt besked: De tillfälliga lokalerna i industriområdet permanentas. Där startar en helt ny skola, Örnsbergs skola, där förskoleklasserna placeras. En skola som alltså inte fanns när skolvalet gjordes.

– Det var ingen som berättade om att det här skulle vara permanent, då hade vi inte valt det. Vi känner oss jättelurade, säger Emilia Lindgren.

Förutom det logistiskt jobbiga i att ha barn på två olika skolor tycker Emilia inte att den nya skolan har lämpliga lokaler.

– Det finns ingen skolgård och det är uppvärmningskök, barnen äter i dag på papptallrikar med plastbestick.

Grannarna är småindustrier, det är mycket lastbilar, lossning och hämtning och så vidare.

Christer Oja, grundskolechef för området, säger att det är en nyhet för honom att föräldrarna inte fått information om att lokalerna blev permanenta innan skolvalet.

Han menar att de inte har något annat val.

– Eftersom elevprognosen slog den tidigare så är vi tvungna att permanenta den här skolan som en egen skola.

Den ligger i Örnsbergs industriområde. Hur ser du på miljön för de små barn som kommer gå där?

– Det är den miljö vi haft möjlighet att skapa lokal i. Någon annan plats har vi inte. Men den miljön skiljer sig inte mycket från innerstadsskolornas miljö, säger Christer Oja.

Emilia Lindgren och hennes familj känner sig som sagt lurade. Men kan hon känna att de hade ett eget ansvar i att förstå att den här lösningen skulle bli mer än tillfällig?

– När inte ens staden lyckas ha en översyn när det gäller bostadsplanering och samhällsbyggande, då är det svårt som individ och som boende att ha det, säger Emilia Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".