Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredarbrist slår hårt mot våldsutsatta kvinnor

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 05.30
Utredare: Jag har aldrig sett något liknande
(1:30 min)
Poliser i inre tjänst
Utredarna tvingas prioritera fall där barn är inblandade. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisens brist på utredare drabbar kvinnor som anmäler brott i nära relationer. Bara var tredje anmälan i norra länet utreds av polisen.

En utredare som P4 Stockholm träffar säger att hon aldrig varit med om en liknande situation.

– Vi hinner ju inte ha ett första målsägandeförhör i majoriteten av våra ärenden, även om det handlar grov kvinnofridskränkning, säger en utredare som inte vill uppge sitt namn.

– Varenda utredare sitter på en mängd grova kvinnofridskränkningar men spelar det ingen roll. I kön blir de fallen mer prioriterade, men vi hinner ofta inte. När det väl kommer till en utredare tar vi itu med det. Det är alla fall som inte är utlagda på utredare som är problemet.

Polisens egna siffror från april 2017 visar att de hade 1 500 ärenden på sitt bord i norra Stockholms län som gällde brott i nära relationer, men bara ett av tre fall utreddes aktivt.

P4 Stockholm frågar sektionschefen Charlotta Erlandsson om situationen påverkar målsägande.

– Det beror ju på allvarlighetsgraden av ärendet, tyvärr. Vi måste prioritera och jobba akut med de allvarligare ärenden, de andra blir liggande och då blir utredningstiden mycket längre.

Vad pratar vi om för ökningar i utredningstiden?
– Det kan jag tyvärr inte svara på.

Ser den här situationen likadan ut i hela Stockholms län?
– Ja, det gör den, säger Charlotta Erlandsson.

Den anonyma utredaren på sektionen Brott i nära relationer vill understryka att de fall man hinner med utreds ordentligt, men utredarna måste fokusera på fall där barn är inblandade, eller när det sitter en frihetsberövad.

Hon säger att det är de många uppsägningarna inom polisen som lett till sinkade utredningar.

– Jag har aldrig sett något liknande, och jag har jobbat i många år. Vi hade ett personaltapp och vi har inte återrekryterat. Det är slut på poliser helt enkelt.

En reporter har spelat in utredarens citat i inslaget.

Statistik från april:

  • 1 583 ärende var öppna.
  • 630 av dessa ärenden är kodade med en brottskod som innebär att det förekommit våld.
  • 46 poliser samt 10 civila är utredare på sektionen. 16 av dessa är barnutredare och jobbar med ärenden där målsägaren är under 15 år.
  • Det finns 1 000 ärenden där en FU-ledare ligger som handläggare vilket innebär att de ligger i balans. Det jobbas dock lite i en del av dessa ärenden.

Källa: Norra Stockholmspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".