Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så kan du få hjälp med dina skulder

Publicerat lördag 13 maj kl 07.30
"Kan vara svårt att förstå hur Kronofogden fungerar"
(1:18 min)
Simon Hultgren arbetar som skuld- och budgetrådgivare i Södertälje kommun.
Simon Hultgren arbetar som skuld- och budgetrådgivare i Södertälje kommun. Han tror att det är lättare att hamna i skuld idag på grund av att det finns tillgång till snabba lån på nätet. Foto: Urban Hamid

De som hamnat i en skuldfälla kan få kostnadsfri rådgivning och annan hjälp av sin kommun för att lösa sina ekonomiska problem.

– I Södertälje finns många människor som kommer från andra kulturer. Även om man har varit i Sverige en lång tid är det svårt att förstå hur Kronofogden fungerar, säger Simon Hultgren, skuld- och  budget-rådgivare i Södertälje kommun. Det är en del av förklaringen enligt honom varför det skett en ökning av människor i kommunen som hamnat i Kronofogdens register. En annan orsak tror han beror på att internet gjort att det blivit lättare att få snabba lån.  

Om man hamnat i ekonomiskt trångmål kan man få hjälp av kommunen. Den kan hjälpa till med att lägga upp en budget för att förhindra att man drar på sig skulder.

Man kan dessutom få hjälp att lägga upp en avbetalningsplan för att betala av en skuld och på så vis hindra att den går till inkasso.  

Om en skuld har hamnat hos Kronofogden eller hos något inkassobolag kan man få hjälp att söka skuldsanering, vilket i praktiken innebär att man begär att ett företag eller en bank går med på att avskriva skulden. Men för att få det måste man uppfylla visa kvalifikationer. 

Beslut om skuldsanering fattas hos Kronofogden och kommunen kan hjälpa till att fylla i ansökningsformuläret åt den som behöver den hjälpen.  

– Vi försöker att arbeta förebyggande genom att till föreläsa på omsorgsboenden och skolor. Vi kan bli mycket bättre på att arbeta förebyggande och det är också ett mål satt av kommunen, säger Hultgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".