Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karin menar att vi alla behöver integreras

Publicerat måndag 22 maj 2017 kl 09.30
"Det har lett till alltifrån ny bostad, nytt arbete och oväntade festinbjudningar"
(1:48 min)
Karin Bruce
1 av 2
Karin Bruce Foto: Privat
Karin Bruce
2 av 2
Karin Bruce Foto: Privat

När Karin Bruce var föräldraledig från sitt arbete som analytiker påbörjade hon sitt sociala entreprenörskap med målet att få till möten mellan människor som aldrig annars skulle mötas.

Det hela startade med "Svenska med baby"", där föräldralediga med olika bakgrund träffades med sina bebisar. Föräldraträffarna blev kick-starten för ett brinnande engagemang för ökad integration.

- Jag var en analytiker som tycker att det är väldigt roligt att lära mig nya saker och insåg plötsligt att möten med människor gav så mycket mer än vad siffror gjorde, säger Karin.

Idag driver Karin projektet LärOlika där hon samlar människor som aldrig annars skulle ha träffats och bjuder in till samtal som blir relevanta för alla, oavsett bakgrund, ålder eller yrke.

- Det finns redan så många olika plattformar där människor kan mötas. Men vi möts för att vi har något gemensamt och för att vi är lika varandra.

- Jag tänker att vi lär oss mer om vi mötet människor som har andra erfarenheter än vad vi själv har. Att vi lär oss av varandra.

-Vi pratar mycket om behovet av att nyanlända ska integreras, men jag tror att även medelklass-svenskar som jag själv behöver integreras i många olika grupper.

Vidare berättar Karin om vad LärOlika kan leda till för deltagarna och även vad arbetet inneburit för henne själv. Deltagare har till exempel fått arbete, ny bostad, många nya vänner och oväntade festinbjudningar.

När det kommer till henne själv menar hon att hon förutom alla nya lärdomar även övat upp sin nyfikenhet för nya människor. 

Hör Karin berätta om sina idéer och sitt engagemang och även svårigheterna med att skapa dessa möten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".