Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisstation i Kista läggs ner – M-ledaren upprörs

Publicerat måndag 19 juni kl 14.51
Järvabo: Jag tycker att det är hemskt
(1:43 min)
Polisstationen i Kista stänger ner.
Polisstationen i Kista stänger ner. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.

Järvas enda polisstation i Kista planeras att läggas ner och flyttas till Solna. Något som de boende i området reagerar starkt på – och M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Den enda polisstationen i Järvaområdet – som omfattar Rinkeby, Tensta och Husby ligger i Kista centrum. Nu planeras den att lägga ner och flyttas till Solna av arbetsmiljöskäl.

 – Jag vet inte hur politikerna tänker. I stället för att satsa mer så läggs polisstationen ner och det tycker jag inte är bra, säger Biblob, boende i Hjulsta.

Järvabon "Rasie" tycker att polisstationens symboliska värde är viktig.

– Jag tycker att det är hemskt. Det kommer bli ännu värre för det har blivit väldigt dåligt. Det händer mycket, det är inte tryggt längre, säger Rasie.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M), som besökte Tensta centrum på måndagen, är kritisk till beslutet.

– Om polisen finns här till vardags spelar roll för förtroendet. Och det spelar roll för att man ska våga anmäla om något händer, säger Kinberg Batra till P4 Stockholm.

Men spelar det roll om det finns en station i ett område?

– Det spelar roll för vardagstryggheten. De ska inte bara åka hit på tillfälliga turer.

Finns det ett symbolvärde i att ha en station?

– Det är ett stort symbolvärde. Och vi kan inte lämna Järva utan, säger Anna Kinberg Batra.

Polisen nationella operativa avdelning (Noa), har klassat områdena i Järva som särskilt utsatta, områden polisen ska satsa mer på. Men det är inte enbart var polisstationer ligger som avgör, menar ansvarig polis.

– Det är klart att det är ett par kilometer till Solna, men polismännen ska ju inte sitta i Solna utan vara ute på gator och torg i Järvaområdet, säger Fredrik Bratt, biträdande områdeschef för område Nord Stockholmspolisen.

När kommer polisstationen att stänga?

– Vi kommer att stänga den under sommaren, sedan jobbar vi med att ta fram alternativ för att kunna tillmötesgå medborgarnas behov i Järvaområdet. När de frågorna är på plats kommer vi att fatta ett beslut i den frågan.

Beslutet upprör Järvabon Rasie.

 – Polisen ska vara här och jobba. Det måste också vara proaktivt – polisen kan inte bara komma när det börjar brinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".