Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kampanj ska stoppa dumpning av sopor i Rinkeby

Publicerat måndag 24 juli 2017 kl 05.30
Hyresgäster: Det luktar illa och vi ser ofta råttor.
(1:48 min)
Nadine Elia vid sopor i Rinkeby.
1 av 5
Nadine Elias familj har bott i Rinkeby i 25 år. Situationen med bristande avfallshantering har varit vardag sedan avfallskärlen sattes i bruk. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Sopor och gamla möbler i Rinkeby.
2 av 5
Stora möbler har slängts är ett problem. Foto: D.Carnegie
Haji Farah, sopor, miljöstation
3 av 5
Rinkeby-bon Haji Farah är trött på situationen med illaluktande sopor som förstör de boendes utemiljö. Han vill att hyresvärden D.Carnegie ska samarbeta med den lokala hyresgästförening han själv sitter i för att förbättra sophanteringen långsiktigt i området. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Sopkärl, avfall
4 av 5
Nadine Elia och hennes familj har bott i Rinkeby i 25 år. Situationen med avfallshanteringen har varit deras vardag sedan avfallskärlen utomhus sattes i bruk. Foto: Christy Chamy/Sveriges radio Stockholm
Sopor i Rinkeby.
5 av 5
En vanlig syn för Rinkebybor i D.Carnegies hyresrätter. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

I flera månader har D.Carnegies hyresgäster i Rinkeby mötts av dumpade sopor och nedskräpning vid miljöstationerna. Nu vill man stoppa dumpningen med en kampanj.

D.Carnegie har startat en kampanj för att få hyresgästerna att förstå vikten att avfallshanteringen.

– Kampanjen består av fem medarbetare som knackar dörr och informerar våra hyresgäster muntligen vikten av att hantera sitt avfall på rätt sätt, säger Joe Martarian, regionchef i Järva.

Soppåsar som hamnar utanför sopstationen och stora möbler som ställs ut men som egentligen ska lämnas i kommunens stora avfallsstationer har blivit en vanlig syn på vissa gårdar i Rinkeby.

Hyresgästen Haji Farah patrullerar dagligen miljöstationerna i kvarteret. Han klagar över den illaluktande och ohygieniska utemiljön och hävdar att situationen aldrig varit så dålig som nu.

– Problemet är att vi inte har någon sophämtning under helgerna. Vi har också sett att restaurangpersonal kommer hit och dumpar sina sopor. Bilarna kommer hit, dumpar sopor och sen åker igen, säger han.

Det luktar illa och vi ser ofta råttor.

För att få bukt med den förvärrade situationen har D.Carnegie utökat sin bemanning. Nu ronderar värdar miljöstationerna och plockar upp skräp även på helgerna enligt Joe Martarian.

Men inga hyresgäster som P4 Stockholm pratat med har märkt någon förbättring.

Nadine Elias familj har bott i Rinkeby i över 25 år. Hon säger att sophanteringen försämrades när bolaget bytte system från att ha kastat sopor i ett sopnedkast i porten till molucker, stora sopkärl ute på gårdarna.

De töms en gång i veckan – för lite, hävdar hon.

– Hade de bara kommit hit två gånger i veckan så hade vi inte haft det här problemet. I början när det var fullt gick vi hem med soporna igen, vi gick till andra gårdar och slängde sopor där. Vi försökte verkligen men den blev ingen förbättring, säger Nadine Elia.

Hon ser positivt till att hyresvärden sätter in en informationskampanj men tror inte att det räcker.

– Ni ger oss utbildning i att kasta sopor men vad gör ni åt att ni inte gjort någon bedrift alls sedan ni införde det nya systemet, undrar Nadine Elia.

Joe Martarian, är det här en kostnadsfråga för er?

– Nej. Behövs det tömmas två gånger i veckan så kommer vi göra det, säger han.

D.Carnegie meddelar att sopstationer töms tre gånger i veckan. De nergrävda sopkärlen utomhus, molucker, töms en gång i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".