Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska jättelokan stoppas

Publicerat tisdag 18 juli 2017 kl 06.00
"En enda blomma kan innehålla tusentals fröer"
(1:36 min)
Peter Johansson använder lie för att hugga ned jättelokan.
1 av 2
Peter Johansson använder lie för att hugga ned jättelokan. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Jätteloka.
2 av 2
Jättelokans blomma liknar hundkex. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Genom att kartlägga och systematiskt bekämpa jättelokan ska Huddinge kommun stoppa växtens framfört. Totalt läggs 250 000 kronor på arbetet.

Från den tredje augusti kommer den giftiga växten jätteloka, eller jättebjörnloka, klassas som invasiv enligt EU. Med invasiv menas att den påverkar den biologiska mångfalden och människors hälsa negativt. I och med det måste Sverige ta fram en plan för hur man ska bekämpa växten.

Huddinge kommun antog en sådan plan i maj. Jättelokans utbredning ska kartläggas och kommunen lägger en kvarts miljon kronor på att få bort den.

– Vi fastslår hur många timmar vi behöver i år för att bekämpa den och vi slår den åtminstone tre, fyra gånger. Vi öppnar också en felanmälan så att alla människor kan ringa in för att informera var det finns jättelokor, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C).

I dag finns den stora, hundkexliknande växten på flera ställen i kommunen. Den sprider sig snabbt och den är farlig för människor.

– Om man får växtsaften på huden och huden utsätts för solljus så får man brännblåsor, säger Peter Johansson, som är trädgårdsmästare i kommunen.

Iförd arbetskläder och handskar slår Peter Johansson ner blommorna med lie.

– Den sätter ju väldigt mycket frö. En enda blomma kan innehålla tusentals fröer. Så det viktigaste när man bekämpar jättelokan är att det inte kommer nya fröer, säger han.

Giftinformationscentralens lista över mycket farliga växter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".