Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Var femte psykolog säger upp sig från BUP

Publicerat fredag 14 juli kl 06.00
"Jag kunde inte stå för det jag gjorde"
(1:40 min)
Psykolog i samtal med patient.
Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Bara förra året sa var femte psykolog i länet upp sig inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. En trend som håller i sig och som drabbar mottagningarna hårt.

Hittills i år har ytterligare 7 procent av alla sagt upp sig efter vad personalen beskriver som en kris inom BUP.

Fredrik Haglund har arbetat som biträdande enhetschef i Solna i sju år, men nu har också han sagt upp sig.

– Jag har sagt upp mig och slutade 20 juni i år därför att arbetssituationen blev helt ohållbar. Jag kunde inte stå för det jag gjorde, det blev oetiskt och jag var på väg att få utmattningssymptom, säger han.

Hade jag fortsatt hade jag behövt sjukskriva eller medicinera mig.

Kollegor och chefer tar skada

Fredrik Haglund nämner bland annat att man inte räcker till, att man hela tiden ska lära upp nya, att BUP inte kan rekrytera eller behålla kvalificerad personal – men även att man drunknar i administration.

– Jag ser att kollegor och chefer håller på att gå sönder och ta skada. Att patienter blir mer och mer missnöjda för att de inte får vad de behöver. Jag lönesätts ju också efter hur många poäng jag genererar. Ju fler besök jag fyller i desto högre lön kan jag få, och mottagningen kan klara sig.

Han är inte ensam. All personal vi haft kontakt med på mottagningar över hela länet beskriver en kris inom BUP. Totalt har 75 psykologer försvunnit från BUP sedan förra året. Det finns i dag 294 kvar.

Se vår film och kommentera på vår Facebook-sida

I stället försvinner nu allt fler bland annat till första linjens psykiatri som finns på vårdcentraler, eller blir sjukskrivna.

Trots upprop – ingen förändring

För ett par år sedan hade BUP-psykologerna ett upprop för att förändra situationen. Men man menar att det inte blev någon förändring. Så här säger en av psykologerna från uppropet, som av rädsla inte vill gå ut med sitt namn.

– Man vill göra ett gott jobb, man är passionerad inför det jobbet man gör. Men det finns inga förutsättningar just nu inom BUP att erbjuda en bra vård, säger hon.

Din dotter ligger och sover just nu i ett annat rum. Om hon skulle bli sjuk, skulle du ta henne till en BUP-mottagning?

– Det skulle jag inte göra. jag skulle inte känna mig trygg med att ta henne till en BUP-mottagning.

Mårten Hammarlund, psykolog på mottagningen i Solna, beskriver hur statistiksystemet Pastill har blivit viktigare än vården genom att jaga poäng. Något vi kunde berätta om på torsdagen.

– Pastill har blivit så oerhört viktigt, det är viktigare att tillfredsställa Pastill än patienterna. Det hänger ihop med personalflykten från BUP. Vi har många sjukskrivna bara det senaste halvåret. Vi får mindre och mindre tid till det vi faktiskt ska göra, säger Mårten Hammarlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".