Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skydd i grustag ska rädda backsvalor

Publicerat måndag 7 augusti kl 16.12
"Man får tänka efter före"
(1:30 min)
En bild på grus med hål i, backsvalornas bon.
1 av 4
I Gruset bygger backsvalorna bon. Foto: Gunnar Harrius/SR
En bild på en man i sina bästa år, med gul varselväst på sig. Mannen, Jan Sondell, står i ett grustag.
2 av 4
Jan Sondell, Projektledare på Stockholm Ornitologiska Förenining. Foto: Gunnar Harrius/SR
En man i varselkläder i ett grustag.
3 av 4
Olle Groth, Platschef på grustaget Löten på Ekerö. Foto: Gunnar Harrius/SR
Grus mot blå himmel.
4 av 4
Foto: Gunnar Harrius/SR

Antalet backsvalor minskar i Sverige. I fem grustag i Stockholm får fåglarna nu skydd för att bygga bon. Bland traktorer och lastbilar tar nu ungarna sina första flygtag.

Antalet backsvalor har minskat med 15 procent på tre år och den bedöms som en nära hotad art. Brytningen av naturgrus, som ger svalorna bra möjligheter att häcka, har minskat och vattenmagasineringen i Älvar gör att de nipor och älvbranter där Svalorna kan bygga bo försvinner.

Men i grustaget Löten på Ekerö har backsvalorna börjat bygga bon. För att skydda fåglarna har nu Stockholms ornitologiska förening och grustagsföretaget Jehanders startat ett samarbete.

– De bygger gärna bon i finmaterialet i banken. För att kunna gå vidare utan att störa svalorna så har vi sparat på det och byggt slänter, säger Olle Groth, platschef i grustaget Löten.

Bland gruskrossar, lastbilar och rullband gräver svalorna bon i gruset och flyger fram och tillbaka för att mata sina ungar. Ungefär en fjärdedel av alla Stockholms 1300 backsvalepar häckar i något av de fem grustag som är med i projektet.

– Det finns mest stora grustag idag och där har kanske personalen inte brytt sig så mycket om svalorna. De kanske har brutit där svalorna har häcklat och förstört häckningar på det sättet, säger Jan Sondell som är projektledare för backsvalornas bevaring i Stockholm.

Nu försöker Stockholms ornitologiska förening att uppmärksamma svalorna och se till att man planerar brytningen. Man väntar med att bryta slänter till efter att svalorna har häckat i augusti

– Vi jobbar fram en bra metodik för hur man ska hantera svalorna, som vi kan distribuera till alla grustag, så att svalorna kan bygga nya bon, säger Jan Sondell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".