Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Staden står bakom polisens insatser mot illegala bosättningar

Uppdaterat onsdag 13 september 2017 kl 07.15
Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 16.05
Socialborgarrådet: "Jag känner mig trygg med polisens arbete"
(1:28 min)
Polisen avvisar allt fler EU-migranter
Polisen avvisar allt fler EU-migranter Foto: Lars Pehrson / SvD /TT

Sedan i somras har Kronofogdens avhysningar av EU-migranter i Stockholm ersatts av polisens avvisningar. Ett snabbare arbetssätt än tidigare då det inte krävs vare sig tolk, socialtjänst, eller erbjudande om tillfälligt alternativt boende.

Socialborgarrådet i Stockholm Åsa Lindhagen (MP), säger till P4 Stockholm att hon anser att arbetet gentemot EU-migranterna ändå sker på ett rättssäkert sätt.

– Polisen måste förstås förhålla sig till de regler som finns, och deras uppdrag är ju faktiskt att upprätthålla lag och ordning, säger hon och fortsätter:

– Från stadens sida har jag hela tiden varit väldigt mån om att vi ska ha en god dialog med polisen, och dels då att den här gruppen som lever i en oerhört stor utsatthet där ska våra socialarbetare vara ute på stadens gator och informera om vad som gäller, säger Åsa Lindhagen.

Sedan i somras jobbar polisen i Stockholm med att tidigt, snabbt och effektivt avvisa EU-migranter som bosatt sig olagligt enligt polislagens 13 paragraf .

Kronofogdens tidsödande avhysningar, med bland annat tolk och socialtjänst med i aktionen har helt bytts mot snabba ingripanden där syftet enligt polisen är att hela tiden jaga bort bosättarna innan de hinner få fäste nånstans.

Men Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen, som säger sig vara mycket bekymrad över EU-migranternas utsatta situation, känner sig ändå trygg med hur polisen agerar.

– Dels har stadens speciella EU-team god koll på vilka individer det rör sig om, dels kan teamet arbeta parallellt och tillsammans med polisen säger hon. Det arbetet bedriver EU-teamet varje dag i Stockholm, och det är ett arbete som ska fortsätta.

Så om inte polisen utför informationsarbetet, då gör EU-teamet det?

– Det har gjorts tidigare och det kommer fortsätta, försäkrar Åsa Lindhagen.

Den tidigare rubriken var missvisande och har därför ändrats efter publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".