Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förening vill bygga sporthall i Stockholm

Publicerat fredag 29 september 2017 kl 06.00
KFUM Central: Kommer vara öppen för alla bollsporter
(1:45 min)
Michael Lagerkvist har jobbat med frågan på KFUM central.
1 av 2
Michael Lagerkvist på KFUM central visar platsen där föreningen vill bygga hallen. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Hallen inritad på en karta
2 av 2
Hallen inritad på en karta Foto: DinellJohansson

Föreningen KFUM Central vill lindra hallbristen i Stockholm och erbjuder att finansiera och driva en fullstor anläggning vid Wenner-Gren center vid Sveavägen i Stockholm.

Det här är en fråga som föreningen drivit i över tio år utan att få ett startbesked från kommunen.

– Hallen kommer vara öppen för alla typer av bollsporter, innebandy, handboll, futsal, det kommer också finnas en fotbollsplan på taket, säger Michael Lagerkvist som jobbar med frågan på KFUM.

KFUM Central driver flera idrottsverksamheter i centrala Stockholm. Nu tittar föreningen på en tomt vid Wenner-Gren center i Stockholm.

Där vill man bygga och driva ett aktivitetshus för bland annat bollidrott, musik och gymnastik.

P4 Stockholm har tidigare berättat om att det finns en stor brist på hallar i Stockholm. Idrottsborgarrådet Mirja Räihä (S) svarade då att det inte går att ta fram hallar hur som helst. Men om kommunen hade varit lite på tå så hade den faktiskt kunnat snyta en hall ur näsan utan att tänka på att behöva investera pengar. Det menar de på KFUM Central som erbjuder sig både att finansiera, uppföra och driva anläggningen.

– Man kan väl tycka om det kommer en ideell aktör som oss och som säger att vi är beredda att satsa 200 miljoner kronor åt kommunen på en fullstor idrottshall så hade man väl trott att de skulle sträcka armarna i skyn och tackat högre makter för att vi erbjuder det här. Men det kanske man gör så småningom, säger Michael Lagerkvist KFUM central.

Men idrottsborgarrådet socialdemokraten Mirja Räihä säger att man måste vänta på exploateringskontorets planer för att få veta om det överhuvudtaget är möjligt.

– Det kräver en större planering. När det gäller byggnader och markanvisningar så är det proffsen på exploateringskontoret som hanterar dem och inte idrottsnämnden. Och därför måste man vänta på exploateringskontorets utredning om detta. Och om hela området.

KFUM central har även tidigare genom åren erbjudit Stockholms stad att bygga, finansiera och driva en fullstor hall i den centrala staden. Men då var det på en plats där det inte gick att genomföra det, säger Mirja Räihä.

– Det stoppades utifrån luftmiljökvalitén. Hela projektet där blev stoppat både med bostäder, skola och idrottshall.

– Det som nu händer är att KFUM måste ansöka precis som alla andra om en markanvisning och det utreds just nu på exploateringskontoret. På det här området där KFUM vill bygga planeras också annat. Och då måste hela den planen vara klar. Man kan inte bara markanvisa en bit av marken: "nu har vi här en idrottshall" när det gäller område där det finns möjligheter till annat också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".