Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Feministiska stadsplaneringen i Husby kritiseras

Publicerat måndag 8 januari kl 05.00
"En självklarhet att kunna vara trygg i sin kommun"
(1:37 min)
Banar Sabet (C)
Banar Sabet (C) fick ofta agera en brygga mellan de olika grupperingarna på workshopsen. När arbetet drog igång satt hon i Streetgäris styrelse och var med och inititerade arbetet med workshopsen.

Svenska Bostäders har inte gjort tillräckligt för att Husby centrum ska bli mer inkluderande. Det menar online-nätverket Streetgäris.

Centerpartisten och mångfaldsstrategen Banar Sabet var med från starten.

– Att människor ska få vara trygga där dem bor är givet och inte innovativt. Om kvinnorna säger att de vill ha körkort och bil så hade jag velat forska mer i varför de vill ha körkort. Är det verkligen körkort och bilpool som vi ska ordna eller är det så att kvinnor inte känner sig trygga i kollektivtrafiken, säger hon.

Streetgäris och bostadsbolaget Svenska Bostäders syn på vad feministisk stadsplanering är skiljer sig åt, enligt Banar Sabet. Streetgäris ville tänka normkritiskt och innovativt för framtida generationer.

Hon är även kritisk till att barnperspektivet saknas.

– I Sverige bygger vi bort barnen. Varför kunde vi inte ha gjort barnens plats mitt i centrum så att barnen kan känna sig trygga. Det är också ett sätt att känna ett ägandeskap av det centrum man har, säger Banar Sabet.

Med Husby som förebild beslutade majoriteten i Stockholms stad att  kommunala bostadsbolagen från och med i år ska jobba med den feministiska stadsplaneringen, något som Banar Sabet tycker är positivt.

Hon vill att bostadsbolagen ska arbeta med en lokal förankring och med metoder och innehåll som anpassas efter de olika stadsdelarnas utmaningar.

– Det kan vara så att vi behöver gå till en förskola och ha en kreativ workshop med treåringar och ta reda på hur de rör sig, vad som gör dem stolta över sin stadsdel och vad som gör dem rädda. Och sen göra likadant med till exempel killfotbollslagen. Unga killar har också många åsikter om sin miljö, säger Banar Sabet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".