Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd hyra för kollogårdar

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 13.00

De sommargårdar för kolloverksamhet som Stockholms Stad äger kommer att få kraftigt höjda hyror de kommande två åren. Det beslutade Stockholms fastighets- och saluhallsnämnd vid ett extra sammanträde i förmiddags.

Dagens beslut gäller 15 sommargårdar som Stockholms stad äger, men som alla ligger i andra kommuner. Stockholms stad hyr ut gårdarna, och köper sedan kolloplatser för Stockholmsbarn av de entreprenörer som hyr och driver gårdarna.
De 15 gårdarna har sammanlagt ungefär en fjärdedel av alla Stockholms kolloplatser.
Trots protester från entreprenörerna har fastighets- och saluhallsnämnden idag beslutat om kraftiga hyreshöjningar - redan nästa år höjs hyrorna med mellan 65 och 100 procent. Året därpå blir det ytterligare hyreshöjningar - sammanlagt höjs hyrorna med drygt 160 procent på två år för de gårdar som får de största hyreshöjningarna.
Jonas Westius är biträdande föreståndare på en av de aktuella gårdarna, Synsholmen i Östergötland. Han säger till Radio Stockholm att det inte är möjligt att driva verksamheten med de nu beslutade hyreshöjningarna.
Synsholmen ska enligt dagens beslut få hyran höjd från 130 000 till 300 000 om året.
Socialdemokraten Godfrey Etyang i fastighets- och saluhallsnämnden säger att hyreshöjningarna är nödvändiga för att sommargårdarna måste rustas upp. Han säger också att alla barn i Stockholm som önskar ändå kommer att få kolloplats, och att platserna inte kommer att kosta mer än i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".