Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackordförandes uppsägning väntas bli fall för AD

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 16.33

Att Connex vill sparka tunnelbaneförarnas fackklubbordförande kommer med all säkerhet bli ett ärende för Arbetsdomstolen.

Det säger Ulf Brandt, vice ordförande för Seko-fackets Stockholmsavdelning.

- De skäl vi hittills fått angivna anser vi inte är tillräckligt för ett avsked, säger Ulf Brandt. 

Nu har Seko centralt krävt ett möte med Connex - i första hand för att få en närmare förklaring till de än så länge mycket kortfattade skäl till varslet man hittills lämnat.

Kränkande behandling av en medarbetare och illojalitet mot företaget är den enda förklaring som hittills framkommit. - och att det inte är klubbordföranden Per Johanssons fackliga arbete det handlar om.

Men frågan är om det stämmer. Connex vd Pelle Svensson medger att det till stor del handlar om hur det fackliga arbetet skötts:

-Genom att agera på ett sätt som är illojalt - att fara med osanningar och utspel och inte använda de kanaler som finns, nämligen de fackliga kanalerna med företagsledningen. Man ska följa de spelregler som finns, och det har inte gjorts i det här fallet.

Sekoklubben, med Per Johansson i spetsen, har den senaste tiden flera gånger kritiserat säkerheten i tunnelbanan.

För ett par veckor sen gick han så långt att han begärde att Connex och SL skulle se över personalen på sina säkerhetsavdelningar eftersom de ”ljuger” som han sa och att de som jobbar med säkerheten bör få göra nånting annat.

Kritiken från Sekoklubben gick i stora drag ut på att SL och Connex skulle ha låtit bli att göra nåt åt uppenbara säkerhetsbrister - som att 75 procent av tunnelbanans larmtelefoner på sträckan Kungsträdgården - Fridhemsplan inte fungerade, att man låtit gamla tåg rulla även efter Rinkebybranden, att nödutgången på de nya tunnelbanetågen inte fungerar och att SL skulle ha försinkat processen med att få in övervakningskameror i tunnelbanan.

Så här sa SL:s vd Lennart Jangälv efter den kritiken:

-Jag tycker det är väldigt tråkigt att de håller på på det här viset. Det är utspel mest varje vecka och de grundar sig inte på sakliga fakta alltid, utan det är vad enskilda företrädare tycker om sin arbetsgivare som ger uttryck för sådana här saker. Jag tycker det är mycket besvärande.

Lennart Jangälv vill idag inte kommentera varslet mot Per Johansson, eftersom det skulle kunna underblåsa irritation bland sekomedlemmarna och leda till problem i trafiken.

Han bekräftar dock att Per Johansson är en av dom han syftar på när han pratar om enskilda medarbetare som kommer med osaklig kritik.

På torsdag i nästa vecka ska arbetsgivaren Connex parterna träffa det centrala Sekofacket för en första överläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".