Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhussjukan ökar i länet

Publicerat måndag 3 oktober 2005 kl 06.13

Smittspridningen av MRSA, resistenta stafylokocker eller sjukhussjuka, ökar i Stockholms län trots omfattande informationsarbete.

Just nu finns närmare 230 MRSA-smittade personer i länet. Flera akutsjukhus har dock minskat smittspridningen kraftigt genom intensivt hygienarbete bland de anställda. Ortopeden på Södersjukhuset har till exempel minskat smittsprdningen till nästan noll.

Inom framförallt inom kommunernas äldreomsorg ökar däremot MRSA-smittan, enligt biträdande smittskyddsläkaren i Stockholms län Ingegärd Hökeberg.

Södersjukhuset, och framförallt ortopedkliniken, hör till de avdelningar inom akutvården som är på god väg att få bukt med smittspridningen av MRSA, Meticillinresistent stafylokock A eller sjukhussjuka. Liselotte Lindstedt, sjuksköterska och hygienombud på ortopedavdelning 24 säger till Radio Stockholm att det framförallt handlar om att få de anställda att tänka annorlunda kring hygienfrågor.

- För de flesta är vanlig hygien i arbetet självklart, men för att bryta utvecklingen och minska MRSA-smittan krävs något extra. I vårt fall blir det fråga om att tvätta händerna och stryka med tvättsprit både före och efter varje patientkontakt. Det är tålamodsprövande, men har gett resultat, säger hon.

Spridningen av MRSA på Södersjukhusets tre ortopedavdelningar har idag minskat till ett minimum. Frågan är då varför det inte går åt samma håll utanför akutsjukhusen. I samhället i övrigt upptäcks ständigt nya fall av MRSA-smitta. Enligt biträdande smittskyddsläkare Ingegärd Hökeberg återfinns de som smittats nyligen inom två huvudgrupper: personer som blivit smittade utomlands, och personer som fått MRSA i den kommunala äldrevården.

- Det är vårt största bekymmer just nu, och det är en mycket viktig uppgift att så långt det är möjligt försöka få kommunernas äldreboenden att inse risken med smittspridning - och att börja använda samma arbetsmetoder som blivit så lyckade i akutvården, säger biträdande smittskyddsläkare Ingegärd Hökeberg till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".