Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allmännyttan i Stockholm föreslås bli kooperativ bostadsförening

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 12.38

Den rödgröna majoriteten i Stockholm presenterade idag nya planer på hur den ska hindra de borgerliga partierna från att sälja ut allmännyttan om det blir en borgerlig valseger.

Det nya förslaget är att hela allmännyttan blir en kooperativ bostadsförening, där hyresgästerna alltså blir delägare.

-Det finns väldigt många Stockholmare som vill bo och leva i hyresrätten, och då ska vi garantera den framtiden också. Det säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.

-Vad säger du till de som tycker att om de borgerliga vinner valet, så ska de kunna sälja allmännyttan?

-Det är en gemensam egendom som generationer av Stockholmare har varit med och byggt upp. Varför ska den splittras till den som just nu råkar bo i en allmännyttig lägenhet?

-Tanken med allmännyttan var inte att man skulle göra förmögenhetsöverföring, utan att allmännyttan skulle vara garanten för att det även i Stockholm,till exempel, skulle finnas hyresrätter, säger Annika Billström.  

I våras presenterade den rödgröna koalitionen som styr Stockholm sina planer på att föra över hela allmännyttan - 100 000 kommunägda hyreslägenheter - till en stiftelse.

Syftet skulle vara att förhindra att de borgerliga säljer ut allmännyttan som bostadsrätter eller till privata fastighetsägare om de vinner valet.

Nu har koalitionen kommit fram till att det skulle ta för lång tid att bilda en stiftelse. Det skulle inte bli klart före valet nästa år.

Därför lanseras nu en ny ide: en kooperativ bostadsförening. Det innebär i korthet att hyresgästerna äger fastigheterna och alltså hyr av sig själva. Men syftet är detsamma - att förhindra att allmännyttan säljs.

De borgerliga partierna i Stockholm är som väntat kritiska.

-Det känns som ytterligare ett panikartat förslag för att dölja prestigeförlusten i att det inte gick att göra en stiftelse. Det säger moderaternas oppositionsborgarråd Kristina Axén Olin.

-Vad tänker ni göra med allmännyttan om ni får makten?

-Om folk vill äga sin bostad, så ska de få göra det, om det finns en majoritet. Det känns angeläget att få fler bostadsrätter i ytterstaden, framför allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".