Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

T-banan rullade utan aktioner

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 09.57

Trots rykten om störningar i tunnelbanetrafiken även idag i protest mot arbetsgivaren Connex, så har trafiken flutit normalt under morgonen.

Efter gårdagens vilda strejk i tunnelbanan i Stockholm säger nu Connex och arbetsgivarorganisationen Almega att de kan komma att stämma fackförbundet Sekos klubb 119.

Om det visar sig att facklubben inte gjort tillräckligt för att avstyra strejken, har de brutit mot lagen menar Connex och Almega.

-Vi är intresserade av att veta vad klubb 119 och andra fackliga möjligen gjort och inte gjort i det här. Man har en skyldighet att se till att till varje pris stoppa illegala aktioner. Visar det sig att så inte varit fallet, så får vi vidta de åtgärder som vi kan, säger Connex vd Pelle Svensson.

Men han säger också att Connex inte kommer att bedriva hetsjakt på enskilda medlemmar.  Däremot kan det bli fråga om att stämma Sekos klubb 119 inför Arbetsdomstolen.

Pierre Sandberg, ledamot i Seko:s klubb 119, hävdar att facket inte hade något att göra med aktionerna:

-Det här var inte Sekos initiativ. Det här var varje arbetstagare på Connex som är missnöjd med den situation som har uppstått, som gav uttryck för sin egen åsikt. Om Connex har synpunkter får de prata med var och en av sina medarbetare.

Grunden för konflikten är att fackklubbsordföranden Per Johansson varslats om avsked.

Connex anser att Johansson varit illojal mot företaget och betett sig kränkande. Igår offentliggjorde företaget en lista med exempel.

Johansson ska ha hotat underleverantörer till Connex med att de inte kommer att få nya avtal om han inte får sin vilja igenom, han ska vid olika tillfällen ha varit aggressiv, hotat och skällt ut anställda och chefer.

Men facket står bakom Per Johansson; hans kritik ska ha varit befogad - även om den framförts på ett bullrigt sätt. Pierre Sandberg på Seko var med vid överläggningarna med Connex.

-Var och en av punkterna handlar om relationen till Arbetsmiljöverket, till företagshälsovården, till någon förhandlare från arbetgivarsidan, etc. Det är bara fackliga frågor. Det är uppenbarligen formen som de inte gillar. Det är mig veterligen första gången som man recenserar vilket sätt som facket framför sina synpunkter. Det här är ju inte balett, det är förhandlingar.

Överläggningarna om Per Johanssons uppsägning slutade i oenighet, och Johansson avskedas idag. Facket säger sig vara redo att ta tvisten hela vägen till Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".