Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstolar sätter beviskrav högre i diskrimineringsmål, anser HomO

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 16.58

Domstolarna ställer högre krav på bevisning när det gäller diskrimineringsmål än andra brottmål.

Det hävdar Hans Ytterberg, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, efter dagens dom då en krogägare friades efter att ha slängt ut två kyssande kvinnor från sin krog.

-Man ställer mycket högre beviskrav i de här brottmålen än man gör när det gäller andra typer av brott. Det är det intryck man får när man läser domar som gäller olaga diskriminering över huvud taget.

Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, Homo Hans Ytterberg, hävdar att domstolarna ställer betydligt hårdare krav på bevisning när det gäller diskrimineringsbrott - inte då bara när det gäller sexuell läggning utan diskrimineringsmål i stort.

Varför, har han inget entydigt svar på men, säger han, den här typen av brott är ofta kopplade till skam och skuld och domstolarna drar därför, kanske omedvetet, slutsatsen att den åtalade ska ha haft onda avsikter för att kunna dömas - nåt som inte alls krävs:

-Det finns inget krav på att det ska finnas någon ond avsikt. Man kan ha menat väl i vissa sammanhang och det är straffbart lik förbaskat.

Efter dagens dom i hovrätten, där en krogägare på Kungsholmen i Stockholm alltså friades efter att ha kört ut två kvinnor som kysstes, ligger det nära till hands, säger Hans Ytterberg, att avråda folk som upplever sig diskriminerade från att driva ärenden som brottmål om det är möjligt att istället välja en civilrättslig väg:

-Om någon kommer till mig och berättar en historia, och det finns en möjlighet att driva det till domstol på civilrättslig väg, som en skadeståndstalan, då ligger det nära till hands att avråda den personen från att göra en polisanmälan. Det är ju att ge sig in på en väg där chansen att man ska vinna är minimal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".