Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bussning från Södertälje saknade stöd i lagen - men polischef frias

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 12.25

Det var fel av polisen att bussa demonstranter från Södertälje till tunnelbanestationer som låg upp till två mil därifrån.

Det konstaterar Svea Hovrätt i en dom idag som gäller en händelse i samband med att Nationaldemokraterna höll möte för drygt två år sen, och motdemonstranter tog sig till Södertälje.

Men Svea hovrätt friar ändå Leif Jennekvist som var polisens kommenderingschef från misstankarna om tjänstefel.

Åklagaren har drivit det här fallet i både tingsrätt och hovrätt, och hävdat att insatsen saknade stöd i polislagen. Leif Jennekvist har stått åtalad misstänkt för tjänstefel. 

Det hela började med att Nationaldemokraterna höll möte i Södertälje i september 2003, och i samband med det åkte ett antal anhängare till Antifascistisk aktion till Södertälje. Redan på tåget blev det sammandrabbningar mellan polis och personer på tåget.

Ett 50-tal motdemonstranter som ringats in vid busstorget i Södertälje sattes på bussar och skulle släppas av vid tunnelbanestationerna melan Vårby och Skärholmen.

Både tingsrätten och nu Svea hovrätt har kommit fram till att bussningen kunde bedömas som ett frihetsberövande som saknade stöd i lagen, eftersom människor i praktiken var frihetsberövade i över en timme.

Hovrätten skriver att Jennekvist borde ha varit medveten om det här.

Men brottet som det handlar om är ringa, enligt hovrätt,bland annat eftersom Jennekvist bedömde att det var risk för stor skadegörelse i Södörtälje centrum och att han inte såg något annat alternativ än att bussa bort folk.

Att det blev en så pass lång sträcka som upp till två mil, har han motiverat med att det inte bara var för att demonstranterna skulle hindras från att ta sig tillbaka till södertälje, utan också för att de enkelt skulle kunna ta sig tillbaka till Stockholms innerstad.

Och hovrätten går därför på tingsrättens linje och friar Leif Jennekvist från misstankarna om tjänstefel.

Åklagaren i målet, Kay Engfeldt, säger till Radio Stockholm att det skulle behövas en tydligare lagstiftning i den här frågan. Leif Jennekvist är den andra polischefen i Stockholms län som åtalats för att ha bussat iväg personer för långt - i båda fallen har rätten konstaterat att polisen inte haft lagstöd för beslutet, men att gärningarna är ringa och därför inte innebär något straffrättsligt ansvar.

Kay Engfeldt säger också att han inte har tagit ställning till om han vill försöka driva ärendet vidare.

Leif Jennekvist säger till Radio Stockholm att han är mycket glad över den friande domen, men han håller också med åklagaren om att den här frågan skulle behöva ses över. Det finns fortfarande inga konkreta anvisningar om hur långt polisen kan bussa iväg personer, säger Jennekvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".