Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Nolltolerans inom sjukvården"

Publicerat torsdag 12 januari 2006 kl 15.52

Hot och våld mot anställda i vården i Stockholms län blir ett allt större problem. Nu vill landstingsledningen arbeta för nolltolerans.

– Genom ett omfattande åtgärdsprogram ska hoten mot de anställda minskas helt, säger personallandstingsrådet, socialdemokraten Lars Dahlberg.

– Konkret betyder det att vi måste öka kompetensen i våra verksamheter. Vi måste också se till att det finns rutiner, när sådana här situationer uppstår, så minsta möjliga skada sker. Vi ska ha nolltolerans, säger han.

Välkänt problem på akutmottagningarna
På sjukhusens akuter är det här ett välkänt problem, inte minst på den största akuten av alla, på Södersjukhuset.

I landstingets undersökning som gjordes i höstas, framkommer att det framförallt är manliga patienter som kan bli hotfulla och våldsamma.

På akuten på Södersjukhuset har man försökt förbättra säkerheten genom övervakningskameror, överfallslarm och patrullerande väktare, men också utarbetade rutiner med en viss ständig minimibemanning och stopp för ensamarbete, och kamratstödjare för de anställda som råkat illa ut.

Läkare på vårdcentraler känner sig hotade
På vårdcentralerna känner sig många läkare ofta hotade och pressade att mot sin vilja sjukskriva patienter, något som Radio Stockholm har rapporterat om tidigare, ett bra exempel på verksamhet där ändrat arbetssätt skulle kunna göra stor skillnad, säger socialdemokraten Lars Dahlberg, personallandstingsråd.

– Där måste vi bli bättre på att hantera sådan här situationer, säger han.

Vilka yrkesgrupper blir aktuella först och främst?

– De som har ledande befattningar måste ha den här kunskapen, säger Lars Dahlberg, personallandstingsråd.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".