Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga tvingas vänta länge på rätt psykiatrisk vård

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 07.53

Unga som söker vård inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholms län kan fortfarande få vänta upp till ett år på att få rätt hjälp. Väntetiderna för att få en första kontakt med BUP har visserligen minskat något, men för att få rätt diagnos och behandling är väntetiderna fortsatt långa, vittnar flera patientföreningar om.

Anders Tilly som jobbar på Attention - en intresseförening för personer med bland annat ADHD och Aspbergers syndrom - tycker att väntetiderna är oacceptabla.

– När vi undersökte saken låg väntetiderna i bästa fall på ett år och gick i många fall över den tiden. Ofta innebär det att belastingen på familjen blir väldigt stor och problemen tenderar till att öka med tiden. Risken att man ska hamna i sociala problem eller utanförskap är stor, säger Anders Tilly.

De unga som söker psykiatrisk vård blir enligt Socialstyrelsen allt fler. Men i Stockholms län kan de barn och ungdomar som söker hjälp på de så kallade BUP-mottagningarna få vänta länge på rätt vård.

Målet är kontakt inom fyra veckor
Målet är att alla barn och unga ska få en första kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin inom fyra veckor. Sedan 2004 har väntetiderna minskat något, men fortfarande får var tredje person som söker hjälp vänta längre än en månad. Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord menar ändå att utvecklingen går åt rätt håll och att den rödgröna majoriteten har goda förutsättningar att minska kötiderna ytterligare.

Men Anita Odell som är ordförande i OCD-förbundet Ananke - en patient- och anhörigförening för personer med tvångssyndrom - tycker inte att man ska stirra sig blind på kötiderna. Viktigare är hur lång tid det tar att få rätt hjälp.

– Det dröjer med att få rätt diagnos, alldeles för länge. Vi hör talas om personer som sitter i månader och år och försöker lista ut varför man mår dåligt, säger Anita Odell.

Att vänta för länge kan vara riskabelt för ungdomarna, säger Anita Odell.

– För en del är det mycket mycket allvarligt. Det är barn som inte kan fortsätta gå i skolan, det är föräldrar som inte kan arbeta, det är ungdomar som inte kan ta steget in i vuxenlivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".