Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänkt skadestånd till avvisat lesbiskt par

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 09.01

Högsta domstolen sänkte på tisdagen skadeståndet för den resturangägare som körde ut två lesbiska kvinnor för att de hade kysst varandra inne på hans restaurang. Krogägaren ska nu betala 15000 kronor, i stället för de 50 000 kronor som Svea hovrätt fastställde.

– Det spontana och tråkiga konstaterandet är att det inte kostar att diskriminera i Sverige. Har Högsta domstolen förstått vilket prejudikat man skapar, säger Susanne Gustafsson, en av de två kvinnorna.

Avisades från restaurang
Det var i juli 2003 som Susanne Gustafsson och hennes dåvarande flickvän kördes ut från restaurangen på Kungsholmen i Stockholm. Upprinnelsen var att de vid ett par tillfällen kystes inne på restaurangen, något som inte gillades av restaurangägaren, enligt de två kvinnorna som anser att de blev utsatta för diskriminering på grund av sin sexuella läggning.

Krögararen har hela tiden bestritt att diskriminering förekommit. Han anser istället att kvinnornas beteende var så intensivt att det var störande och att det var av ordningsskäl som de avvisades från restaurangen.

Homo har drivit fallet
Det är bara en av kvinnorna som valt att driva fallet vidare. Det har hon gjort med hjälp av Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Homo hade yrkat på ett skadestånd på 120 000 kronor.

I Hovrätten dömdes restaurangägaren att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan för den kränkning hon utsattes för. På tisdagen valde Högsta domstolen att sänka skadeståndet till 15 000 kronor.

Inte grov kränkning enligt HD
Högsta domstolen anser i och för sig att den kränkning som kvinnan utsatts för var allvarlig, men anser inte att det varit fråga om någon grov kränkning.

I den här domen är det första gången som Högsta domstolen prövar den nya lagen om förbud mot diskriminering som trädde i kraft bara några veckor innan kvinnorna kördes ut från resturangen på Kungsholmen i Stockholm.

Homo besviken på domen
Men Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning menar att Högsta domstolen, i och med dagens dom och sänkning av skadeståndet, inte lever upp till EG-rättens lagstiftning som säger att skadeståndsnivåerna ska vara effektiva och avskräckande.

– Det här avskräcker ju naturligtvis inga företag överhuvudtaget. Det kostar ju ingenting att diskriminera i så fall, om det här är de nivåer som ska gälla. Då är det ju bara att betala sig fri och fortsätta som vanligt och det är inte lagstiftarens mening och det är inte i överensstämmelse med EG-rätten, säger Hans Ytterberg, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Advokat Leif Silbersky, som företräder krogägaren, säger till Radio Stockholm att han anser att 15 000 kronor är en skadeståndsnivå som är avskräckande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".