Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya anstaltsplatser fryser inne

Publicerat fredag 31 mars 2006 kl 06.30

Kriminalvårdens planer på 60 nya anstaltsplatser i länet, som skulle lätta på trycket på de överbelagda anstalterna och häktena, blir inte verklighet. Kriminalvården och Migrationsverket kommer inte överens om hyran.

– Det var lite förvånande att de har en helt annan hyresnivå än vad vi har, säger Inga Mellgren, regionchef för Kriminalvården i Stockholms län.

Förstår du om folk tycker det är konstigt att inte två myndigheter kan komma överens?

– Ja, det klart, så är det naturligtvis. Det kan man lägga oss till last, för vi är inte beredda att betala så mycket, säger Inga Mellgren.

Polisarrester används
Det är i flera år som det varit problem med fullbelagda häkten och anstalter. För att klara av den akuta bristen tvingas Kriminalvården bland annat använda polisarrester som häktesplatser.

I februari berättade Radio Stockholm att de nya häktes- och anstaltsplatserna som planeras i Sala och Sollentuna försenats. För att hålla sig ovanför vattenytan så länge hade Kriminalvården hoppats på att hyra delar av Migrationsverkets flyktingförläggning i Märsta och använda deras lokaler till 60 nya anstaltsplatser.

Tvingas säga nej
Migrationsverket kräver 11 miljoner kronor, för lokalerna i hyra, fram till juli nästa år, vilket är dubbelt så mycket i hyra som Kriminalvården betalar för andra lokaler. Därför tvingas Kriminalvården säga nej.

Detta gör nu att Kriminalvården i Stockholm har gett upp hoppet om nya platser i Stockholms län.

– Just nu i alla fall, säger Inga Mellgren, regionchef för Kriminalvården i Stockholm.

Hur känns det att loppet är kört för nya platser i Stockholm just nu?

– Det finns ett koncernperspektiv på att hitta nya platser, det handlar om att se vad som är möjligt i hela landet. Huvudsaken är att få fram anstaltsplatser, säger Inga Mellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".