Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor i södra Stockholm löper större risk att dö av hjärtinfarkt

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 07.03

Kvinnor mellan 50 och 65 år som bor i Stockholms läns södra del löper nästan dubbelt så stor risk att dö av hjärtinfarkt som kvinnor i norra Stockholm. Det visar ett stort forskningsprojekt på Karolinska Institutet i Solna.

Det beror i första hand på så kallade psykosociala faktorer, till exempel utbildning, ekonomi och stressigt arbete och privatliv - och var i länet man bor.

I studien har 300 kvinnor följts under 10 år, och det visar sig tydligt att det som avgör vilka kvinnor över 50 som får hjärtinfarkt inte är dålig kost eller lite motion, som den vanliga bilden ju är.

Det som mer än något annat avgör är istället psyosociala faktorer som yrke, utbildning, ekonomi, och olika former av stress - faktorer som skiljer sig markant för kvinnor i genomsnitt i länets norra och södra del.

Samtliga kvinnor i studien var friska från början - men idag 10 år senare har var tredje varit långtidssjukskriven eller fått förtidspension, och inte ens häften av de undersökta kvinnorna har kunnat arbeta ända fram till pension vid 65, i synnerhet inte kvinnor bosatta i södra delen av Stockholms län.

Enligt professor Kristina Orth-Gomér som lett forskningsprojektet på Psykosocialt Centrum vid Karolinska Institutet , går en osynlig men knivskarp gräns rakt genom Stockholm.

Hon säger till Radio Stockholm att risken för en 50-årig kvinna bosatt söder om Slussen att insjukna i hjärtinfarkt är i genomsnitt 80 procent högre än för kvinnor bosatta norr om Slussen.

Om man väger in utbildning blir bilden tydligare - risken för en lågutbildad kvinna i södra Stockholm är dubbelt så stor som en högutbildad kvinna bosatt i norra delen av länet - och om man dessutom ser till vilket yrke kvinnan har är risken närmare 4 gånger högre att få hjärtinfarkt i södra Stockholms län jämfört med den norra delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".