Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Nedskärningar i vården slår hårt mot södra länet"

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 06.56

Det är inte bara vilka som drabbas av hjärtsjukdomar, och möjligheten till sjukskrivning och rehabilitering som skiljer sig kraftigt beroende var i länet man bor. Det finns också stora skillnader i andra delar av vården enligt docent Naomi Clyne, verksamhetschef på Södertälje sjukhus medicinklinik.

– En viktig orsak är de nerdragningar som slagit extra hårt mot sjukvården i länets södra delar, säger docent Naomi Clyne, verksamhetschef på Södertälje sjukhus medicinklinik.

Hon säger till Radio Stockholm att en allt större del av vården inte finns där de allra sjukaste finns - eftersom pengarna till vården inte fördelats mot bakgrund av det betydligt sämre hälsoläget länets södra del.

Södertälje bildar tillsammans med Salem och Nykvarn ett stort upptagningsområde med ungefär 70000 innevånare. Dessa har i genomsnitt kortare livslängd, sämre kost- och rökvanor, fler akutbesök och högre sjukvårdskostnad per individ än i Stockholms län i genomsnitt.

Än tydligare blir skillnaden jämfört med Södertäljes direkta motpol - Danderyd - där innevånarna lever längst, är friskast, rikast och utnyttjar den dyra slutenvården mindre än i någon annan kommun i hela länet.

Detta visar landstingets egna siffror över befolkningens hälsa och behov av sjukvård.

– Men det dåliga hälsoläget i länets södra del har inte avspeglat sig i hur pengarna till vården fördelats från landstingsledningen, säger Naomi Clyne. I sin roll som chef för medicinkliniken i Södertälje har hon sett åratal av nedskärningar som slagit mycket hårt.

– Så hårt att det är tveksamt om alla länsinnevånare har den möjlighet till lika vård som de faktiskt har rätt till, säger Naomi Clyne, som allvarligt ifrågasätter om vården idag verkligen finns där de sjukaste finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".