Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisens kostnader för flodvågskatastrofen klara

Publicerat tisdag 11 april 2006 kl 14.32

Polisen i Stockholms län lade under 2005 ner stora resurser på bland annat identifieringsarbete efter tsunamikatastrofen i Asien. Kostnaderna uppgick till sammanlagt 36 miljoner kronor, enligt sammanställning från myndigheten.

– De här pengarna fick vi ta från vår egen budget och detta gjordes genom omprioriteringar. Det är svårt att säga exakt vilka vanliga polisverksamheter som fick mindre pengar. Det blev lite mindre på många områden, säger polisöverintendent Leif Jennekvist till Radio Stockholm.

Polismyndigheten i Stockholms län hade under 2005 en budget på totalt 3,3 miljarder kronor. Av de pengarna gick alltså 36 miljoner till olika arbetsinsatser efter tsunamikatastrofen. Polismyndigheten i Stockholms län fick uppdraget att vara identifieringsmyndighet för hela Sverige och är den polismyndighet i landet som fick de största kostnaderna efter tsunamin.

– En kraftfull insats gjordes vid Arlanda flygplats och inledningsvis drog det här mycket resurser från polisen i Stockholms län, säger Leif Jennekvist.

Många poliser från länet var sedan engagerade i arbetet på Ärna flygplats vid Uppsala garnison. Där upprättades en mottagningsplats för omkomna med utrymme för kylförvaring och identifieringsarbete. På flygplatsen bistod polisen i kontakter med anhöriga och när det gäller insamling av föremål. Ett 60-tal minnesceremonier hölls också vid flygplatsen.

De kostnader som detta arbete medförde för polismyndigheten i Stockholms län betalades alltså inte utifrån utan av myndigheten själv. Leif Jennekvist vill inte uttala sig om ifall myndigheten nu kommer att begära extra pengar från Rikspolisstyrelsen.

När det gäller det arbete som många poliser utförde, bland annat i kontakter med anhöriga är länspolismästare Carin Götblad nöjd. I ett pressmeddelande säger hon att medarbetarna gjort en oerhörd insats i det tysta och att det arbetet inte går att överskatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".