Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jury avgör Stockholms nya bibliotek

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 08.30

Det blir en blandning av tjänstemän från Stockholms stad och internationellt kända arkitekter i den jury som ska avgöra hur det nya biblioteket i Stockholm ska se ut.

Sex av de elva ledamöterna har arkitektkompetens, och flera har hämtats från andra länder. Dit hör till exempel den engelske arkitekten Adam Caruso och Kjetil Thorsen från Norge, som utsetts av Sveriges Arkitekter.

Kjetil Thorsen har bland annat arbetat med det nya biblioteket i Alexandria i Egypten. Han ser det som ett spännande uppdrag att vara med och utforma den byggnad som ska komplettera Gunnar Asplunds klassiska bibliotek.

– Ja, det är för det att Asplunds byggnad är en fenomal byggnad och det är en ikon i europeisk arkitektur, säger Kjetil Thorsen till Radio Stockholm.

Tar ställning på torsdag
Stockholms stadsbyggnadsnämnd ska på torsdag ta ställning till vilka representanter från staden som ska sitta i juryn.

Enligt förslaget blir det stadsbyggnadsdirektör Ingela Lindh, stadsarkitekt Per Kallstenius och stadsbibliotekarien Inga Lundén.

Dessutom representeras stadsledningskontoret av Karin Jonsson, fastighets- och saluhallsförvaltningen av Sten Wetterbladh och markkontoret av Göran Långsved.

Tre särskilda ledamöter har kallats in av staden till juryn. Det är Maija Berndtson, stadsbibliotekarie från Helsingfors, Jan Söderlund, professor och arkitekt från Helsingfors och Christer Larson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Referensgrupp av politiker
Dessutom knyts en referensgrupp av politiker till juryn, för att redan från början förankra juryns arbete hos politikerna. Den kommer att bestå av två ledamöter från varje parti som finns representerat i fullmäktige.

Det är en prestigefylld tävling som kommer att utlysas nu under våren. Kjetil Thorsen säger att bibliotek är en särskild utmaning för arkitekter. Biblioteken ställer krav, säger han.

– Det är ju ett socialt ställe där man ska kunna möta andra och man ska kunna studera i sällskap och man ska kunna gå genom informationsflödet och strömmen som finns i samhället. Och det är väldigt väsentligt att förstå att man är ensam, tillsammans med andra, när man hämtar information, säger Kjetil Thorsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".