Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, rapporterar TV4 Nyheterna. 18-åring frias för mord i Åkersberga

Fler hastighetskameror i länet

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 15.11

Hastighetskamerorna i Stockholms län ska bli fler. Redan nu finns de första trafiksäkerhetskamerorna av den nya typen på plats och totalt kommer drygt 70 nya kameror att sättas upp på olycksdrabbade vägsträckor under året.

– Hastigheten har väldigt stor betydelse för trafiksäkerheten och med de gamla kamerorna vi har använt så har vi sett att vi har fått ner hastigheten och därmed olyckstalen. Då vill vi gå vidare och bygga ut det här systemet i hela Stockholms län, säger vägdirektör Susanne Lindh.

Kameror på de mest olycksdrabbade vägarna
De nya hastighetskamerorna kommer att placeras ut på åtta av de mest olycksdrabbade vägarna i länet. Det är vägar med tät trafik där folk ofta kör fort, som Huddingevägen, Glömstavägen och Väg 73. Kamerorna är välkomna, eftersom det farliga beteendet på vägarna ökat, säger länspolismästare Carin Götblad.

– Även så kallade vanliga skötsamma människor kör för fort och man förstår inte att även en liten hastighetsökning, så liten som två till fyra kilometer i timmen innebär att vi har ökat antal dödade och skadade. Därför är det så oerhört viktigt att få ner hastigheten, säger länspolismästare Carin Götblad.

Aktiva då olycksrisken är som störst
De nya kamerorna är silvergrå till färgen och formade som en cylinder. Inuti finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Kamerorna är inte aktiva hela tiden, utan under de tider olycksrisken är som störst.

De bilister Radio Stockholm pratat med tycker det är bra med fler hastighetskameror.

– Man behöver någon slags övervakare ändå, för det är många buskörningar. Visst det kan låta tråkigt att det är någon som ser en, en ”Big Brother”, men kamerorna behövs, säger Anthony Osobi.

– Jag tror de ger effekt när man ska få ner hastigheterna, säger Lotta Tidén.

Hur reagerar du själv när du ser de här fastighetskamerorna?

– Man skärper till sig, kör kanske lite långsammare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".