Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt program för kvinnofrid i Stockholm

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 17.34

Stockholms stad ska anta ett nytt program för kvinnofrid och i förslaget är barnens situation en av de saker som lyfts fram.

I Kista stadsdel bedrivs just nu projektet Gungan där man arbetar med barnens situation i familjer där det förekommer våld. Projektledare Ingegerd Febraeus tycker det är bra att barnens situation uppmärksammas.

– Jag tror att man ofta möter och ser kvinnornas situation och männens situation. Men barnens situation, den anser jag att man också måste lyfta.

– När vi har en våldsproblematik där det finns barn så får man inte glömma bort hur barnen kan bli drabbade. Vi måste anstränga oss extra för att uppmärksamma barnen, säger Ingegerd Febraeus.

Barnen i familjer där den ena föräldern slår den andra kan få svåra upplevelser. Forskning visar att de till exempel kan leva i konstant rädsla för att själva bli utsatta. De känner också skuld för våldet föräldern utsätts för och det är vanligt att barnen har svårt med relationer till kamrater.

I projektet Gungan, som är en del av ett annat projekt - Järva kvinnofrid, har två socialsekreterare anställts i Kista för att särskilt arbeta med barn i familjer där det förekommer våld. Syftet är att försöka utveckla metoder att på bästa sätt bemöta de här barnen och ge dem hjälp så fort som möjligt.

I förslaget till ny plan för kvinnofrid i Stockholms stad står bland annat att våldsutsatta kvinnor och deras barn ska erbjudas placering där de kan få stöd och hjälp.

Ingegerd Febraeus säger att föräldrarna ofta inte är medvetna om hur illa barnen mår av att det finns våld i familjen och att det är viktigt att låta dem veta det.

– När barnens situation blir tydlig för alla vuxna så menar jag att det också finns en möjlighet att hjälpa barnen, genom att föräldrarna förstår det. Många föräldrar förstår ju att så här kan inte barnen ha det, säger Ingegerd Febraeus.

I maj väntas socialtjänstnämnden ta ställning till förslaget om ett nytt program för kvinnofrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".