Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla våldtäkter bakom ökning av anmälningar

Publicerat tisdag 2 maj 2006 kl 07.03

En stor andel av de våldtäkter som anmälts till polisen i Stockholms län i år rör våldtäkter som skett tidigare år. Totalt handlar det om ungefär en fjärdedel av de våldtäkter och våldtäktsförsök som anmälts under årets första tre månader.

– Jag tror att det är en ökad anmälningsbenägenhet beroende på den stora uppmärksamhet som har varit kring våldtäkter, så att personer som varit utsatta för brott tidigare år kanske först nu känner sig styrkta, kanske man kan säga, att anmäla brott, säger Toni Demitz-Helin, analytiker vid länskriminalen i Stockholm.

Under årets första tre månader anmäldes ungefär 250 våldtäkter och våldtäktsförsök i Stockholms län, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet. Ungefär en fjärdedel rör brott som begåtts tidigare år.

Den höga andelen förvånar Toni Demitz-Helin och hon tror att den kan vara en förklaring till att antalet anmälda våldtäkter i länet ökat kraftigt i år jämfört med förra året. Dessutom ändrades våldtäktslagstiftningen förra året, vilket också påverkat statistiken.

De äldre väldtäkter som begåtts är av alla typer - det rör sig om relationsvåldtäkter, våldtäkter som begåtts av bekanta och även så kallade överfallsvåldtäkter.

För polisen är de äldre våldtäkterna ofta mycket svårutredda, det finns exempel på våldtäkter som anmälts i år, men som begåtts i slutet på 1990-talet.

– Det finns ju ganska få möjligheter att komma till rätta med de brotten utredningsvägen. Teknisk bevisning, som dna-spår, det finns ju inte en chans att sånt finns kvar, säger Toni Demitz-Helin.

Tror du att det kan vara viktigt för kvinnorna att ändå anmäla de här brotten?

– Ja, det tror jag. Det kan vara ett sätt att lämna en hemsk upplevelse bakom sig och gå vidare, så det fyller säkerligen en funktion för de som anmäler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".