Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Homosexuella ska våga anmäla brott

Publicerat lördag 13 maj 2006 kl 10.16

Antalet polisanmälda brott med homofobiska motiv, så kallade hatbrott, ökar kraftigt, men om antalet brott verkligen ökar eller om homosexuella, bisexuella och transpersonerna i större utsträckning vågar anmäla är inte kartlagt. Men nu kommer kriminologistudenten Elin Sonnelind vid Stockholms universitet undersöka anmälningsbenägenheten.

– Om det är så att det är många brott som inte anmäls, att det begås fler brott än vad som blir känt och om det går att ändra på, till exempel polisens arbete och deras bemötande, säger Elin Sonnelind.

Det är i en C-uppsats som Elin Sonnelind håller på att kartlägga hur anmälningsbenägenheten är hos HBT-personer, alltså homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Genom en mötesplats på nätet för HBT-personer, har hon ställt frågor till dem som bor i Stockholms län ifall de skulle anmäla om de utsattes för ett hatbrott.

– Det är hypotetiska frågor ifall de skulle anmäla om de utsattes för ett brott. Dels våld i nära relation och dels våld av en obekant gärningsperson. Sedan finns möjlighet att skriva kommentarer på varför det skulle anmäla eller inte, säger Elin Sonnelind.

En tidigare rapport från Säkerhetspolisen, Säpo visar att en stor del av brotten med homofobiska motiv begås i just Stockholms län och i en kartläggning, som kriminologen Eva Tiby gjort, framkommer det att antalet hatbrott mot homosexuella, bisexuella och transpersoner mer än fördubblats på knappt tio år.

Om det verkligen sker fler hatbrott eller om ökningen av anmälningarna, beror på att fler vågar anmäla är inte kartlagt. Det är något som Elin Sonnelind vill ta reda på.

Hittills har hon fått in över 1 600 svar som hon nu ska sammanställa.

– Det känns jätteroligt att intresset är så stort att vilja påverka. Att man som homo-, bi- eller transperson verkligen vill vara med och förbättra, säger kriminologistudenten Elin Sonnelind.

Rapporten ska vara klar i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".