Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot reserutiner i Haninge kommun

Publicerat måndag 15 maj 2006 kl 12.30

Politiker och tjänstemän i Haninge kommun slarvar med resor och konferenser. Kommunens revisorer kräver bättre rutiner.

Revisorerna i Haninge har granskat bland annat resekostnader, utgifter för kurser och konferenser och taxiresor och hittat stora brister. Bland annat har revisorerna hittat en flygresa till Åbo i Finland i kommunstyrelsens papper, där det inte framgår vilka som varit med på resan.

Det finns flera saker som revisorerna reagerat på. Fakturor från reseföretag hänvisar ofta till följesedlar, som inte har bifogats - det går alltså inte att se om kostnaden är rätt eller fel. Taxikvitton saknas. Vid köp av tågbiljetter är ibland bara beställningen bifogad, men inget som styrker själva resan och kostnaden. Hotell- och reseräkningar saknar underlag.

Sex personer från socialnämnden i Haninge har rest till Mariehamn, men det framgår inte vilka som reste eller vad de gjorde där.

När det gäller seminarier och konferenser så framgår det bara i undantagsfall vilka som har varit med och varför de reste.

Några exempel: tre konferenser för 20 till 23 personer, två av dem med helpension. Flera fakturor där det bara står Mariehamnskryssning/konferenskryssning. En konferensfaktura på 219 000 kronor har som enda underlag en påminnelseavi.

Haninges revisorer har också hittat brister i fakturor och försäkringsärenden när det gäller kommunens fordon, vilket har lett till onödiga kostnader.

Kommunstyrelsen i Haninge diskuterar revisionsrapporten på måndag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".