Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Funktionshindrade oroade över omorganisering på arbetsförmedlingen

Publicerat tisdag 16 maj 2006 kl 16.30

Många funktionshindrade är oroliga över att deras arbetsförmedling i Sundbyberg ska omorganiseras. Arbetsförmedlarna som idag har specialkompetens inom ett funktionshinder, till exempel hörselskada, ska framöver kunna ta hand om fler områden.

Tanken är att handläggarna ska bredda kompetensen, men många funktionshindrade tror att det kan bli precis tvärtom.

- Jag tror att det blir stora bekymmer för oss. Jag tror att den handläggare som vi får sedan inte kommer att ha samma kompetens som de som är där idag, som har spetskompetens, säger Marit Edenflod, som är synskadad och arbetssökande.

Till Arbetsförmedlingen Rehabilitering i Sundbyberg kan funktionshindrade från hela länet vända sig och få hjälp av en handläggare som är specialiserad på just deras handikapp - vare sig det är synskada, hörselskada, dyslexi eller rörelsehinder. Men hädanefter ska arbetsförmedlarna där kunna ta sig an mer än bara ett funktionshinder.

Enligt Synskadades Riksförbund innebär det här en klar försämring, eftersom en synskadad person då lika gärna kan hamna hos en arbetsförmedlare som egentligen är specialiserad på till exempel hörselskador. Marit Edenflod tror att det kan bli svårare att få jobb och känner att tryggheten går förlorad.

- Det känns inte bra, det känns inte tryggt, det känns inte som vi har några möjligheter att nå fram. Det kommer bli svårare för arbetsförmedlarna att veta vad vi kan och vad det finns för möjligheter för oss. För de som kan det här idag ser ju de möjligheter som just jag som synskadad har.

Men chefen för Arbetsförmedlingen Rehabilitering Bengt Lindgren menar att omorganisationen kommer att ge fler personer jobb. Specialistkunskaperna går inte förlorade, utan finns ändå hos de psykologer, audionomer och andra som är knutna till förmedlingen, säger Bengt Lindgren till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".