Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tolv nattskötare smet från jobbet, varslas om avsked

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 16.22

Tolv sjuksköterskor och mentalskötare vid en slutenvårdsklinik för barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm har varslats om avsked. De misstänks för att nattetid systematiskt lämnat avdelningen där bland annnat självmordsbenägna barn fått vård.

Enligt verksamhetschef Eva-Britt Hallqvist är har de utpekade agerat mycket olämpligt.

– Vi ser allvarligt på det från arbetsgivarhåll, att man såsom vi har sett det vistas i patientutrymmen eller andra utrymmen, där vi inte samtidigt har patienter, säger Eva-Britt Hallqvist.

Tolv personer riskerar avsked
Tolv anställda vid vårdkliniken, fyra sjuksköterskor och åtta mentalvårdare riskerar att mista jobbet efter att det upptäcks att de tolv regelbundet och i stor omfattning lämnat vården av de inlagda patienterna.’

Kan ha påverkat patientsäkerheten
Enligt vad de utpekade och misstänkta själva uppger har de inte lämnat avdelningen samtidigt - i ett arbetslag på fyra har en kunnat gå ifrån medan de övriga stannat kvar.

Trots det och trots att ingen enligt vad klinikledningen känner till har kommit till skada under den tid det här har pågått, hävdar verksamhetschef Eva-Britt Hallqvist att det kan ha påverkat patientsäkerheten, och redan det är illa nog, menar hon.

– I och med att det är så många som tolv som vi har upptäckt det här på, så har vi en känsla av att man på ett systematiskt sätt hittar sätt att dra sig undan, vila eller vad man nu gör. Och då kan man ju undra om det är förenligt med patientsäkerhet och annat, säger verksamhetschef Eva-Britt Hallqvist.

Ingen fara för patienterna enligt facken
Men de fackliga organisationerna , med Vårdförbundet i spetsen, anser att patienterna absolut inte utsatts för nån fara. Både sjuksköterskornas fack Vårdförbundet och skötarnas fack Kommunal ska nu träffa arbetsgivarsidan i en förhandling i början av juni.

Ingen vill idag säga alltför mycket om det aktuella fallet, mer än att varslen om uppsägning är felaktiga och att cheferna överreagerat.

– Vi tycker nog att det verkar hårt, det är ytterst få arbetsplatser där man verkligen kan jobba hela natten. Det är ju ändå vilotid för de patienter som man har hand om, så att det ska vara lugnt och stilla och då får man också bete sig därefter, säger Lilian Carlsson, som är ombud för Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".